Home / Portal wiedzy / ŁUBIN W ŻYWIENIU TRZODY CHLEWNEJ – ALTERNATYWNY NOŚNIK BIAŁKA W PASZY

ŁUBIN W ŻYWIENIU TRZODY CHLEWNEJ – ALTERNATYWNY NOŚNIK BIAŁKA W PASZY

-

W żywieniu trzody chlewnej coraz częściej wykorzystuje się rośliny motylkowe. Szczególną uwagę warto poświęcić łubinowi. Dostępny jest w kilku odmianach, które różnią się między sobą właściwościami.

Dlaczego łubin pojawił się na rynku?

To efekt polityki proekologicznej Unii Europejskiej. Wymusiła ona na rolnikach większą różnorodność w rozkładzie upraw. W efekcie na rynku żywienia trzody chlewnej pojawiło się sporo komponentów motylkowych, w tym łubinów.

Łubin ma wysoko zróżnicowane parametry białka, więcej włókna i tłuszczy oraz niższy udział skrobi. Zawiera także substancje antyżywieniowe (ANF).

Te ostatnie to alkaloidy – odpowiadają za gorzki smak i tym samym wpływają na smakowitość paszy i jej pobranie. Znajdziemy w nich również polisacharydy nieskrobiowe. Zwiększają one lepkość treści pokarmowej paszy, przez co obniżają przyswajanie składników odżywczych.

Jest kilka odmian łubinu.

Warto zapoznać się z ich parametrami, aby świadomie wprowadzić je do diety zwierząt. Przede wszystkim należy wytyczyć próg opłacalności zastosowania komponentu oraz precyzyjnego zbilansowania dawki.

Jaką dawkę łubinu zastosować?

 

WAGA

DAWKA

Warchlaki

23-45 kg

do 5%

Tuczniki

od 45 kg

do 10%

Lochy i knury

-

do 10% łubinu żółtego

do 5% łubinu białego i wąskolistnego

Warto zapamiętać! Poniższa tabela przedstawia parametry łubinu wąskolistnego i żółtego w porównaniu ze śrutą sojową.

 

Niniejsza witryna internetowa wykorzystuje pliki cookie

Wszystkie witryny internetowe firmy De Heus wykorzystują pliki cookie i porównywalne technologie. Stosujemy funkcjonalne pliki cookie, aby zadbać o prawidłowe i bezpieczne działanie naszych witryn, jak również analityczne pliki cookie w celu zapewnienia jak największego komfortu użytkowania. Marketingowe pliki cookie są zapisywane na urządzeniu, aby umożliwić wyświetlanie informacji dopasowanych do preferencji użytkownika zamiast informacji ogólnych.

Klikając przycisk „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie wszystkich plików cookie. Możesz również kliknąć przycisk „zmień ustawienia plików cookie”, aby zmienić preferencje.
Więcej informacji na temat plików cookie można znaleźć w zasadach dotyczących plików cookie firmy De Heus.