Co warto wiedzieć o hodowli kaczek?

25 stycznia 2017
-
3 minuty

Z roku na rok hodowla kaczek w Polsce sukcesywnie rośnie. Polacy coraz chętniej sięgają po to szlachetne mięso. Obecnie na jednego mieszkańca przypada około 16-18 dag rocznie. Co prawda nie spożywamy tyle kaczego mięsa, co nasi zachodni sąsiedzi (ok. 1kg rocznie), ale prognozy wskazują, że w najbliższych latach ta liczba wzrośnie.

Porównując lata 2014 i 2013 zauważymy, że ten segment rynku prężnie się rozwija – wzrost wyniósł 70%. Obecnie aż 90% polskich kaczek jest eksportowanych w postaci mięsa i przerobów.

W polskich hodowlach kaczek możemy najczęściej spotkać dwa rodzaje kaczek:

 

  • Hodowla kaczki Piżmowej (10%) – kaczka utrzymywana jest do 9 tygodnia, a kaczor do 12 tygodnia.



 

  • Hodowla kaczki Pekin (90%) – utrzymywana jest do 8 tygodnia, choć najlepszą korelację między FCR a masą ciała uzyskuje się w 44 dobie.


     

Oba gatunki kaczek mogą być odchowywane na ściółce lub rusztach. Każda opcja ma swoje wady i zalety, dlatego hodowca kaczek powinien dokładnie przeanalizować, co mu się opłaca. Poniżej przedstawiamy zalecane obsady kaczek na m2 :



A czym różni się ściółka od rusztu? Poniżej spisaliśmy wady i zalety każdej opcji.

  WADY ZALETY
ŚCIÓŁKA
  • zmniejszona obsada na m2
  • możliwość zarażenia piskląt grzybem
  • możliwość podpaleń kaczek
  • duży wkład pracy przy odchowie (ścielenie)

  • mniejszy wkład finansowy na starcie
  • mniejsze uszkodzenia żywca podczas tuczu
RUSZT
  • możliwość uszkodzeń kończyn u kaczek
  • trudności w myciu obiektów
  • zwiększona obsada na m2
  • brak podpaleń
  • brak wkładu finansowego podczas rzutu (słoma)
  • mniejszy wkład pracy przy odchowie

Czy Wy też hodujecie kaczki?