Poznaj przepis na pasztet z gęsi z sosem żurawinowym od Pani Krystyny Ziejewskiej!
Pani Krystyna Ziejewska, prezeska Iławskiego Stowarzyszenia Hodowców Gęsi, zna się na tym mięsie jak mało kto i potrafi wyczarować z niego prawdziwe cuda! Tym razem podzieliła się z nami przepisem na pasztet z sosem żurawinowym, który w sam raz sprawdzi się na wielkanocnym stole.
Przepis na pasztet z gęsi z sosem żurawinowym
Gęsina to mięso, które zawiera w sobie wiele witamin i minerałów, m.in. witaminy A, B i E. Spożywając ją, przyjmiemy do swojego organizmu również kwasy omega-3 oraz omega-6, a także żelazo, potas, magnez czy cynk. Nie można nie wspomnieć również o jej walorach smakowych!
W ten przedświąteczny czas Pani Krystyna Ziejewska, prezeska Iłatwskiego Stowarzyszenia Hodowców Gęsi, podzieliła się z nami swoim przepisem na pasztet z gęsi z sosem żurawinowym.
Zapraszamy do zapoznania się z przepisem i do wypróbowania go, a także do przeczytania wywiadu z Panią Krystyną, w którym opowiada nie tylko o hodowli gęsi.
Składniki:
- 2 kg skrzydeł z gęsi
- 1 kg pieczonego mięsa z gęsi
- 250 g serc gęsich
- 250 g wątróbki gęsiej
- 2 łyżki tłuszczu gęsiego
- 1 cebula
- 2 korzenie pietruszki
- 1 czerstwa bułka
- 2 jajka
- Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie
Składniki na sos:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 100 g startego chrzanu
- 100 g konfitury z żurawiny
Sposób przygotowania:
Skrzydła i serca zalać wodą i zagotować; usunąć powstałą szumowinę; dodać pietruszkę oraz przyprawy i powoli gotować, aż mięso stanie się miękkie. Wywar ostudzić i przecedzić; mięso obrać z kości. Wątróbkę oczyścić, wymoczyć w wodzie, osuszyć i pociąć w paski. Na patelni rozpuścić tłuszcz, lekko zeszklić drobno pokrojoną cebulę, a następnie dodać wątróbkę; wszystko podsmażyć jeszcze razem, do czasu aż wątróbka się zetnie (w środku ma być nadal różowa).
Bułkę namoczyć w wywarze, w którym gotowało się mięso, a kiedy zmięknie, delikatnie ją odcisnąć.
Wszystkie składniki, tzn. ugotowane i obrane mięso ze skrzydeł, mięso pieczone, serca, pietruszkę, wątróbkę z cebulą, odciśniętą bułkę, kilkakrotnie zmielić maszynką do mięsa z drobnym sitkiem. Całość doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać jajka i wyrobić na jednolitą masę. Foremki do pasztetu wysmarować tłuszczem gęsim, a następnie wypełnić przygotowaną masą do ¾ ich wysokości. Piec przez ok. 1 godzinę w piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza. Wierzch pasztetu przed pieczeniem dobrze jest posmarować tłuszczem gęsim, aby zapobiec jego nadmiernemu wysychaniu. Gotowy pasztet podawać z sosem żurawinowym, który przyrządza się mieszając jogurt naturalny z tartym chrzanem i konfiturą żurawinową.
Chcesz dowiedzieć się więcej o hodowli gęsi?
Skontaktuj się z naszymi doradcami!