PRO - żywienie tuczników

Wysoka mięsność, redukcja amoniaku

W trosce o dobrostan zwierząt, wyniki hodowlane i ochronę środowiska

Linia żywieniowa PRO dla tuczników to zestaw profesjonalnych produktów firmy De Heus, indywidualnie dopasowywanych do danego stada.

Stanowi odpowiedź na zmieniające się unijne restrykcje prawne, ograniczające stosowanie antybiotyków w hodowli oraz troskę o dobrostan zwierząt i ochronę środowiska. Jest także efektem fuzji De Heus i Golpaszu – pierwszą ofertą po połączeniu firm, a więc wiedzy i doświadczenia ekspertów. 


Dlaczego warto wybrać linię żywieniową PRO?

Ponieważ PRO:

  • zapewnia najlepszą jakość białka oraz wspomaga uzyskanie wysokiej mięsności – dzięki zbilansowanemu profilowi w oparciu o 13 aminokwasów
  • ogranicza ślad węglowy i zmniejsza zjawisko kanibalizmu – m.in. za sprawą zastosowania pełnowartościowego białka, które nie obciąża organizmu zwierzęcia oraz środowiska
  • wspiera zdrowie zwierząt w tuczu bez antybiotyków – poprzez zachowanie optymalnego poziomu składników pokarmowych i wykorzystanych surowców
  • ogranicza ryzyko wrzodów – zawiera wysokostrawne włókno (4%)
  • działa przeciwbiegunkowo – za co odpowiadają odpowiednio dobrane i skomponowane dodatki
  • regeneruje nerki, wątrobę i trzustkę – dzięki zawartości fitogenicznych ekstraktów roślinnych, m.in. ostropestu plamistego, karczocha, rozmarynu
  • pomaga w uzyskaniu odpowiednich przyrostów i statusu zdrowotnego stada – m.in. poprzez możliwość płynnego przejścia między prestarterami a paszami tuczowymi
  • wyjątkowe walory zapachowe – zawdzięcza nowej, wyróżniającej się linii aromatycznej
  • zwiększa smakowitość, ułatwia trawienie białka i wspiera układ pokarmowy – zawierając kwasy tłuszczowe i organiczne
Skontaktuj się z doradcą i dowiedz się więcej!


Zdrowe zwierzęta nie potrzebują leczenia antybiotykami, dlatego tak ważne jest zapewnienie im odpowiednich warunków oraz właściwej odporności. Linia żywieniowa PRO umożliwia to, m.in. poprzez bogatą kompilację fitogenicznych ekstraktów, np. ostropestu plamistego, karczocha i rozmarynu, które pozytywnie wpływają na regenerację nerek, trzustki i wątroby z kwasami tłuszczowymi i organicznymi, które ułatwiają trawienie białka i wspierają układ pokarmowy. Ważną rolę odgrywa także wysokostrawne włókno, które ogranicza pojawienie się wrzodów oraz zawartość glinokrzemianów, działających przeciwbiegunkowo.

Joanna Rybak

Kierownik produktu ds. trzody chlewnej