Przygotuj krowy na upały

15 kwietnia 2021
-
3 minuty

Gospodarstwa mleczne z powodu stresu cieplnego w czasie upałów tracą nawet do 30% produkcji mleka. Łatwo policzyć jakie straty finansowe się z tym wiążą. Utrzymujące się wysokie temperatury, które mogą sięgnąć nawet 35⁰C, są dla krów mlecznych bardzo dużym obciążeniem, z którym bez odpowiedniego wsparcia nie są w stanie sobie poradzić. Ujemne skutki stresu cieplnego nasilają się wraz z wydłużającym się czasem trwania upałów i są widoczne jeszcze długo po ich ustąpieniu. Mamy skuteczne rozwiązanie, które łagodzi skutki stresu cieplnego u krów mlecznych i ogranicza spadek wydajności. Mieszanka uzupełniająca Bestermine Lato kolejny raz potwierdza swoją skuteczność w walce ze stresem cieplnym.

Czym jest stres cieplny i skąd się bierze?

Wysokie temperatury sprawiają, że krowy mają problem z oddaniem nadwyżki ciepła, wyprodukowanej w wyniku fermentacji w żwaczu. Dotyczy to przede wszystkim krów wysokoprodukcyjnych. Upał powoduje u nich powstawanie tzw. stresu cieplnego, który prowadzi do spadku produkcji mleka obniżenia apetytu zwierząt oraz pogorszenia zdolności rozrodczych.

Czym jeszcze grozi stres cieplny?

  •  znaczącym spadkiem odporności,
  • spadkiem rentowności (mniej mleka, zacieleń, wzrost kosztów weterynaryjnych itp.),
  • trudnymi porodami i obniżeniem parametrów rozrodu (spadek poziomu hormonów),
  • wzrostem kulawizn w stadzie,
  • wzrostem upadków krów i cieląt,
  • spadkiem produkcji mleka średnio o 5-7 litrów na krowę.

Krowy zaczynają odczuwać stres cieplny już przy 22 ⁰C i wysokiej wilgotności powietrza. Można wtedy zaobserwować u zwierząt przyśpieszony oddech (ponad 60/min), apatię oraz zwiększony pobór wody. Jednocześnie z organizmu wraz z moczem i potem wydalana jest dużo większa ilość makroelementów co prowadzi do zachwiania funkcji fizjologicznych organizmu.

Jak ograniczyć stres cieplny u krów i zapobiegać stratom finansowym?

Skutecznym sposobem na zminimalizowanie efektów stresu cieplnego, jest poprawa wentylacji w oborze oraz zraszanie powietrza w miejscu przebywania krów.  W walce z nim pomaga również zwiększenie zawartości tłuszczu chronionego dawce. W ten sposób podnosi się koncentracja energii w organizmie krowy, której znaczne ilości zużywane są na termoregulację. Pomocna będzie także zmiana godzin karmienia – zadawanie pasz wczesnym rankiem oraz późnym wieczorem, a także optymalizacja poziomu włókna w dawce - podczas trawienia włókna wytwarzane są znaczne ilości energii cieplnej. Bardzo ważnym elementem ograniczania stresu cieplnego jest utrzymanie odpowiedniego poziomu elektrolitów z zastosowaniem specjalnej mieszanki mineralnej Bestermine Lato.

Bestermine Lato — rewolucja wśród produktów dla bydła mlecznego

Ujemny efekt stresu cieplnego  można ograniczać  poprzez dodatek  nowego suplementu firmy De Heus – Bestermine Lato. Jest to pierwszy tego typu produkt w kraju, od trzech lat radzący sobie ze stresem cieplnym u krów. Doskonale reguluje gospodarkę przemian mineralnych, w wyniku czego krowa łatwiej oddaje nadmiar ciepła, zapobiega spadkom produkcji mleka oraz apetytu, a także łagodzi negatywne efekty wysokich temperatur.

Bestermine Lato:

  • zapobiega spadkom pobrania dawki oraz spadkom produkcji mleka,
  • optymalizuje wykorzystanie energii w żwaczu,
  • pokrywa potrzeby kluczowych makroelementów.

Kiedy zacząć i jak stosować suplementację Bestermine Lato?

Najlepszym momentem na zastosowanie suplementacji Bestermine Lato, będzie wzrost temperatur powyżej 20°C. Przy podawaniu mieszanki mineralno-witaminowej konieczne jest zapewnienie ciągłego dostępu do świeżej wody, ze względu na wzmożone pragnienie.

 Dawkowanie należy dostosować do temperatury, jaka jest w oborze. Od 25 do 30 °C należy użyć 200g na jedną sztukę bydła na dzień. Powyżej 30°C dawka powinna wynosić od 300 do 500 gramów.