Produkty odpadowe i uboczne w żywieniu świń na sucho

18 stycznia 2017
-
2 minuty

Dzięki takim produktom jak np. czerstwe pieczywo, czy wysłodki buraczane można obniżyć koszty żywienia świń. Należy jednak pamiętać, że opłacalność takiego zabiegu może być różna, a prawidłowe zbilansowanie dawek pokarmowych trudne. Dlatego produkty odpadowe opłaca się wprowadzać we współpracy z doradcą żywieniowym.

Produkty uboczne i odpadowe powstają w różnych gałęziach przemysłu spożywczego  np. piekarniczym, cukierniczym, mleczarskim, owocowo-warzywnym, tłuszczowym, fermentacyjnym. Zalicza się do nich m.in. czerstwe pieczywo, ciastka, chipsy, czekolada, wafle, wytłoki lub wysłodki buraczane. Prawidłowe zbilansowanie dawek pokarmowych przy użyciu produktów ubocznych i odpadowych nie jest łatwe z uwagi na dużą zmienność i różnorodność składników pokarmowych.

Na co zwrócić uwagę?

  • Na wartość pokarmową. Zależy ona od rodzaju surowca, stopnia jego zanieczyszczenia oraz technologii produkcji. Są to z reguły produkty bogate w białko oraz skrobię/węglowodany.
  • Na cykliczność dostaw. Należy przeanalizować możliwość stosowania ich w dłuższym okresie czasu i wprowadzenia ich do stałej diety. Jeżeli mieszkamy w pobliżu dużych aglomeracji nie powinno być problemu z ich pozyskaniem.

Jak policzyć czy to się opłaca?

Podstawowymi danymi do wyliczenia opłacalności są: sucha masa, białko ogólne i energia.

Analizując skład powinniśmy opierać się nie tylko na deklaracji sprzedawcy, ale także na wynikach badań laboratoryjnych lub atestach dostawcy. Warto przy tym zwrócić się o pomoc do doradcy żywieniowego, ponieważ produkty zawierają szereg innych składników pokarmowych. Doradca sprawdzi i potwierdzi, czy tańszy komponent można i warto zastosować w dawce żywieniowej.

Opłacalność stosowania produktów odpadowych należy wyliczyć porównując ich cenę do ceny komponentu żywnościowego, który zamierzamy wycofać z dawki.

Opłacalność może być bardzo różna, zależy bowiem od rzeczywistego składu oraz ostatecznej ceny produktu. Dopiero dysponując tymi danymi możemy porównać koszt komponentu odpadowego i porównać do kosztu zboża lub konkretnego surowca, który chcemy wycofać z dawki pokarmowej.

Myśleliście już o zastosowaniu produktów odpadowych w żywieniu?

Już wkrótce opowiemy o nich więcej.