Produkty odpadowe i uboczne w żywieniu świń na sucho

18 stycznia 2017

Dzięki takim produktom jak np. czerstwe pieczywo, czy wysłodki buraczane można obniżyć koszty żywienia świń. Należy jednak pamiętać, że opłacalność takiego zabiegu może być różna, a prawidłowe zbilansowanie dawek pokarmowych trudne. Dlatego produkty odpadowe opłaca się wprowadzać we współpracy z doradcą żywieniowym.

Produkty uboczne i odpadowe powstają w różnych gałęziach przemysłu spożywczego  np. piekarniczym, cukierniczym, mleczarskim, owocowo-warzywnym, tłuszczowym, fermentacyjnym. Zalicza się do nich m.in. czerstwe pieczywo, ciastka, chipsy, czekolada, wafle, wytłoki lub wysłodki buraczane. Prawidłowe zbilansowanie dawek pokarmowych przy użyciu produktów ubocznych i odpadowych nie jest łatwe z uwagi na dużą zmienność i różnorodność składników pokarmowych.

Na co zwrócić uwagę?

  • Na wartość pokarmową. Zależy ona od rodzaju surowca, stopnia jego zanieczyszczenia oraz technologii produkcji. Są to z reguły produkty bogate w białko oraz skrobię/węglowodany.
  • Na cykliczność dostaw. Należy przeanalizować możliwość stosowania ich w dłuższym okresie czasu i wprowadzenia ich do stałej diety. Jeżeli mieszkamy w pobliżu dużych aglomeracji nie powinno być problemu z ich pozyskaniem.

Jak policzyć czy to się opłaca?

Podstawowymi danymi do wyliczenia opłacalności są: sucha masa, białko ogólne i energia.

Analizując skład powinniśmy opierać się nie tylko na deklaracji sprzedawcy, ale także na wynikach badań laboratoryjnych lub atestach dostawcy. Warto przy tym zwrócić się o pomoc do doradcy żywieniowego, ponieważ produkty zawierają szereg innych składników pokarmowych. Doradca sprawdzi i potwierdzi, czy tańszy komponent można i warto zastosować w dawce żywieniowej.

Opłacalność stosowania produktów odpadowych należy wyliczyć porównując ich cenę do ceny komponentu żywnościowego, który zamierzamy wycofać z dawki.

Opłacalność może być bardzo różna, zależy bowiem od rzeczywistego składu oraz ostatecznej ceny produktu. Dopiero dysponując tymi danymi możemy porównać koszt komponentu odpadowego i porównać do kosztu zboża lub konkretnego surowca, który chcemy wycofać z dawki pokarmowej.

Myśleliście już o zastosowaniu produktów odpadowych w żywieniu?

Już wkrótce opowiemy o nich więcej.

Nasza droga do zrównoważonego rozwoju

Środowisko, społeczeństwo i ład korporacyjny to trzy filary, na których opiera się nasz zrównoważony rozwój. Poznaj je dzięki raportowi ESG za 2022 rok!

Raport Wizja, za którą podążamy