Popsuta sianokiszonka - przyczyny

06 marca 2017
-
3 minuty

Przyczyny popsutej sianokiszonki mogą być różne. Od źle dobranej folii, poprzez nieodpowiednie preparaty bakteriobójcze, aż po kiepską wodę. Warto sprawdzić wszystkie parametry, by uchronić się od strat.

Problem zepsutej sianokiszonki spotkał jednego z hodowców, którego niedawno odwiedziliśmy.

Hodowca posiada stado około 50 szt. zadbanych krów o bardzo dobrej wydajności. Pomimo zastosowania bardzo dobrych preparatów bakteryjnych do zakiszania jedna partia zepsuła się. Wspólnie szukaliśmy przyczyny. Sprawdziliśmy jakość folii i materiału – wszystko jednak było z nimi w porządku.

Okazało się, że zawiniła woda użyta do rozprowadzenia zakiszacza.

Zawierała zbyt dużą ilość chloru. Pierwiastek wybił pożyteczne drobnoustroje i wyjałowił środowisko. W efekcie pojawiły się pierwsze szkodliwe mikroorganizmy.