![](/contentassets/b8d716535be446558947c082e1e1ba05/large-swine_growers_fatteners_in_stables.jpg?mode=crop&width=750&height=402)
Jedną z przyczyn padnięć mogą być bakterie beztlenowe z grupy Clostridium.
Produkują one toksyny, które przedostają się do krwiobiegu i powodują uszkodzenia nabłonka.
W efekcie zakażenia martwe tuczniki szybko nabrzmiewają.
To typowy objaw, które pomoże określić, jaka jest przyczyna padnięcia. Szczególnie często dochodzi do nich wiosną i latem, gdy występuje duża amplituda temperatur powietrza między nocą a dniem.
Bakterie mogą namnażać się w ściółce, instalacji wodnej i w złych jakościowo paszach. Jak z nimi walczyć?
- często dezynfekuj instalację wodną i środowisko
- stosuj probiotyki, witaminę C i zakwaszacze
- zapewnij świniom stały dostęp do dobrej jakości paszy i wody oraz zapobiegaj przerwom w dostawach,
- zwróć uwagę na zagęszczenie świń w kojcu.