Nagłe padnięcia tuczników

17 maja 2017
-
2 minuty

Nagłe padnięcia tuczników to duży problem, który wpływa na opłacalność produkcji. Skąd się biorą i jak im zapobiegać?

Jedną z przyczyn padnięć mogą być bakterie beztlenowe z grupy Clostridium.

Produkują one toksyny, które przedostają się do krwiobiegu i powodują uszkodzenia nabłonka.

W efekcie zakażenia martwe tuczniki szybko nabrzmiewają.

To typowy objaw, które pomoże określić, jaka jest przyczyna padnięcia. Szczególnie często dochodzi do nich wiosną i latem, gdy występuje duża amplituda temperatur powietrza między nocą a dniem.

Bakterie mogą namnażać się w ściółce, instalacji wodnej i w złych jakościowo paszach. Jak z nimi walczyć?

  • często dezynfekuj instalację wodną i środowisko
  • stosuj probiotyki, witaminę C i zakwaszacze
  • zapewnij świniom stały dostęp do dobrej jakości paszy i wody oraz zapobiegaj przerwom w dostawach,
  • zwróć uwagę na zagęszczenie świń w kojcu.