Młóto browarniane w żywieniu trzody chlewnej

09 stycznia 2017
-
3 minuty

Młóto browarniane jest bardzo wartościowe. Świetnie uzupełnia włókno w dawce pokarmowej i poprawia strukturę płynnej paszy. Dowiedz się więcej o jego zaletach.

W płynnym żywieniu trzody można z powodzeniem wykorzystywać produkty odpadowe przemysłu rolno-spożywczego.

Dobrym rozwiązaniem jest młóto browarniane, czyli produkt uboczny warzenia piwa. Są to pozostałości ziarna jęczmienia, które nie rozłożyły się w trakcie hydrolizy w procesie warzenia piwa. Świeże młóto jest paszą wyjątkowo nietrwałą – zawiera dużo wody oraz składniki łatwo fermentujące.

Młóto doskonale poprawia strukturę płynnej paszy, która staje się bardziej homogenna.

Zawiera  około 75% związków azotowych, 80% tłuszczu, 20% związków bezazotowych wyciągowych i całe włókno surowe.  

Młóto świetnie uzupełnia dawkę pokarmową we włókno.

W jego skład wchodzi 20-27 proc. suchej masy, 22-24 proc. białka w s.m oraz tłuszcz, strawny w 60 proc. Dlatego wartość energetyczna młóta jest niska.

Dawki młóta mogą się różnić. Jakie dawki są bezpieczne?

Waga tucznika

Bezpieczna dawka młóta

25-45 kg

do 4% w s.m.

45-75 kg

do 5,5% w s.m.

od 75 kg

do 7% w s.m.

Warto pamiętać, że młóto to składnik sezonowy.

Jego dostępność rośnie wraz z produkcją piwa, a co za tym idzie – jest największa latem.