Jałówki w okresie dojrzewania - na co zwrócić uwagę?

31 marca 2017
-
2 minuty

Faza dojrzewania to okres pomiędzy 8 a 14 miesiącem życia jałówki. W tym czasie tworzy się jej wymię, a dokładniej – pęcherzyki mleczne, które w przyszłości odpowiedzialne będą za ilość wyprodukowanego mleka.

W tym okresie jałówki osiągają dojrzałość płciową oraz rozmiar, który pozwala na inseminację w 14. miesiącu życia.

Zwierzę musi osiągnąć 166 cm w obwodzie klatki piersiowej oraz 140 cm wysokości w kłębie. Wtedy można zacząć dokładniej obserwować jałówkę i czekać na pierwsze ruje.

Ważne!

Ogranicz paszę energetyczną w tym okresie – zapobiegnie to odkładaniu się tkanki tłuszczowej w miejscu rozwoju pęcherzyków mlecznych.

Wskazówki dt. odchowu i żywienia jałówek w fazie dojrzewania:

  • ogranicz poziom białka i energii w dawce,
  • podawaj zwierzętom smakowite kiszonki, by pobranie paszy wzrosło,
  • wyeliminuj z dawki pasze treściwe od 12 miesiąca. Pozwoli to ograniczyć koncentrację białka i energii w dawce,
  • kontynuuj podawanie Bestermine Lacto Mg,
  • regularnie kontroluj jakość i poziom otłuszczenia wymiona, co pozwoli zapobiec nieodwracalnym błędom tego okresu,
  • zwróć szczególną uwagę na kondycję jałówek, aby nie dopuścić do nadmiernego otłuszczenia. Nadal widoczne powinny pozostać linia grzbietu oraz żebra.