Jak zadbać o woreczek żółciowy piskląt?

05 maja 2017
-
2 minuty

Woreczek żółtkowy jest dla pisklaka bardzo ważny. Można go z pożytkiem wykorzystać – wystarczy przestrzegać kilku zasad. O czym powinniśmy pamiętać?

Pęcherzyk żółtkowy jest czwartą błoną płodową u ptaków.

Powstaje w trzeciej dobie inkubacji. Przez kolejnych 5 dni pokrywa się naczyniami krwionośnymi i otacza w ten sposób kulę żółtkową.

Woreczek jest czynny w okresie zarodkowym i przez pierwszych 5-6 dni po wylęgu.

Zawiera ciała odpornościowe bierne, czyli immunoglobuliny IgY, odpowiedzialne za odporność naturalną.

Aby w pełni wykorzystać potencjał woreczka należy:

  • wygrzać posadzkę przed zaścieleniem kurnika. Idealna temperatura to 28-30°C;
  • utrzymać temperaturę powietrza dla piskląt na poziomie 33-35°C;
  • przyjąć pisklęta tak szybko jak to możliwe, bez narażania ich na dodatkowy stres związany z transportem i rozładunkiem;
  • podać paszę i wodę zaraz po rozładowaniu piskląt w kurniku;
  • umożliwić łatwy dostęp do paszy i wody;
  • wyrównać ściółkę, sprawdzić oświetlenie.

Stadia rozwoju zarodkowego wszystkich gatunków ptaków przebiegają w tej samej kolejności.

Czas krytyczny wynosi 72 godziny – od wyklucia do pobrania paszy. Sam czas wylęgu bywa różny:

 

Czas wylęgu

Kura

21 dni

Kaczka

27-28 dni

Indyk

27-28 dni

Gęś

29-30 dni

Kaczka piżmowa

34-35 dni

 

Trzeba pamiętać, że wchłonięcie woreczka żółtkowego opóźniają błędy technologiczne procesu inkubacji, przetrzymanie piskląt (12-48 h) w klujnikach, niewłaściwy transport oraz choroby.