Jaja i nabiał na Boże Narodzenie? Te produkty to nie tylko wielkanocna tradycja!

Dania spożywane w Wigilię Bożego Narodzenia w dużej mierze składają się z ryb, grzybów, kapusty oraz maku. Natomiast w pierwszy i drugi dzień świąt na polskich stołach królują wędliny, pasztety oraz sałatki. Jaja i nabiał to produkty, które nie kojarzą się z okresem gwiazdkowym, pomimo tego, że są nieodłącznym elementem wielu tradycyjnych potraw. Zobacz, jak wygląda ich wykorzystanie podczas Bożego Narodzenia?

Zgodnie z tradycją, w Wigilię Bożego Narodzenia na stole powinno pojawić się dwanaście potraw. W efekcie, niejedna gospodyni przygotowuje przed świętami nawet kilkanaście dań, które serwowane są również w kolejne, świąteczne dni. Do przyrządzenia znacznej części tradycyjnych potraw, które od pokoleń serwowane są w wielu polskich domach, potrzebne są jaja. Ten wyjątkowo uniwersalny produkt jest ważnym składnikiem dań wytrawnych. Jajka przydają się podczas przyrządzania smażonych ryb, pierogów, uszek, krokietów oraz sałatek. Ponadto, są niezbędne do przygotowania pierników, makowców, serników oraz innych słodkości. Warto dodać, że coraz więcej ludzi do wigilijnego menu wprowadza jaja również w mniej tradycyjnej postaci, np. jaja faszerowane pieczarkami lub łososiem. Pomysł ten sprawdza się szczególnie dobrze w rodzinach, w których są dzieci oraz osoby o wrażliwym układzie pokarmowym.

Nabiał, czyli cichy bohater Świąt Bożego Narodzenia

Co roku, okresie przedświątecznym producenci wyrobów mlecznych obserwują zwiększony popyt na masło, twaróg, śmietany (zwłaszcza kremówki >30%) oraz ser żółty. Ponadto coraz więcej konsumentów przygotowujących się do gwiazdki dba o to, aby w ich koszyku znalazły się wysokiej jakości sery, min. wędzone, długodojrzewające i pleśniowe. Podobnie jak w przypadku jaj, nabiał jest nieodłącznym elementem wielu tradycyjnych potraw. Mnóstwo Polaków nie wyobraża sobie świątecznej kolacji bez śledzia w śmietanie lub pod pierzynką, pierogów ruskich, kutii i sernika. Ważnym i czasami wręcz kluczowym składnikiem wszystkich wymienionych dań jest nabiał. Jeszcze więcej produktów mlecznych pojawia się na stołach w pierwszy i drugi dzień świąt. Niektóre sery serwuje się w formie przekąski, tuż obok swojskich wędlin i kiełbas. Natomiast kremowe produkty mleczne i masło są świetną bazą do sosów będących uzupełnieniem dań mięsnych.

Zależy Ci na zdrowej diecie? Jedz jaja i sery nie tylko od święta!

 

Jaja i nabiał to produkty, które warto jeść regularnie, a nie tylko od święta. Charakteryzują się dużą zawartością białka o wysokiej wartości biologicznej. Ten makroskładnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, odpornościowego, pokarmowego oraz hormonalnego. Ponadto, odpowiednia podaż białka w diecie gwarantuje uzyskanie uczucia sytości, co przekłada się na mniejszą chęć podjadania pomiędzy posiłkami. Jaja i nabiał są również dobrym źródłem witamin z grupy B oraz A, D, E i K. Te produkty pochodzenia zwierzęcego są też nośnikiem składników mineralnych takich jak fosfor, potas, wapń, żelazo oraz magnez. Naukowcy obalili powszechny mit na temat jaj. Wiadomo już, że ten produkt nie wpływa na podwyższenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi. Co więcej, jest on źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspomagają poprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego.

 

Bez względu na to, w jaki sposób planujesz spędzić Boże Narodzenie, warto na świątecznej liście zakupów uwzględnić jaja oraz nabiał. Te uniwersalne, smaczne i zdrowe produkty sprawią, że każdy z przyjemnością będzie zajadać się serwowanymi potrawami.

Dlaczego o tym mówimy?

Jako producent pasz, jesteśmy ogniwem łańcucha produkcji żywności. Dbając o jakość żywienia zwierząt, wpływamy na jakość mięsa, mleka, jaj i ich przetworów.