Szeroki wachlarz preparatów mlekozastępczych De Heus zapewnia możliwość wyboru idealnego produktu, odpowiadającego potrzebom rosnących cieląt oraz założeniom wobec ekonomii hodowli. Należy pamiętać, że wybór i stosowanie preparatu mlekozastepczego to tylko jeden z elementów udanej hodowli cieląt. Pozostałe, równie istotne, związane są ze środowiskiem i programem odpoju. Przy właściwym karmieniu z wykorzystaniem preparatów mlekozastępczych De Heus, możliwe jest osiągnięcie dziennych przyrostów wyższych niż w przypadku stosowania mleka pełnego.
Młode cielęta mają ogromną zdolność do wykorzystywania składników odżywczych. Im więcej składników wysokiej jakości dostarczymy im w okresie odpoju, tym będą zdrowsze i bardziej wydajne, co przełoży się na wyższą wydajność w okresie laktacji i długowieczność.
Przy wyborze idealnego preparatu mlekozastepczego należy wziąć pod uwagę poziomy białka i tłuszczu oraz źródła ich pochodzenia. Bardzo istotny jest również dodatek witamin i minerałów.
Preparaty o wysokiej zawartości białka (ponad 22%), takie jak Kaliber Gold i Kaliber Silver to produkty skarmiane w wyższym dawkowaniu dziennym, przeznaczone głównie do intensywnego odchowu. Dla jeszcze lepszego wykorzystania ogólnego białka, preparaty De Heus uzupełnione są o niezbędne aminokwasy. Ze względu na bezpieczeństwo skarmiania, składniki takich preparatów muszą zapewnić kontrolowany przepływ treści pokarmowej do jelit. Doskonale sprawdza się w tym przypadku odtłuszczone mleko w proszku, którego udział reguluje przepływ treści pokarmowej do jelit, zwiększając tym samym bezpieczeństwo skarmiania.
Tłuszcz jest najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, a jego zawartość w preparatach mlekozastępczych odpowiada głównie za poziom energii niezbędnej dla wzrostu i absorbcji pozostałych składników. Źródła tłuszczu powinny być dobrze przyswajalne dla młodego cielęcia i zabezpieczone przeciwutleniaczem, aby zapobiec jełczeniu w trakcie przechowywania. W żywieniu cieląt doskonale sprawdzają się tłuszcze roślinne, takie jak olej palmowy i kokosowy. Ich niska temperatura topnienia zapewnia dobrą rozpuszczalność preparatów, a odpowiedni skład kwasów tłuszczowych - wysoką strawność, porównywalną z tłuszczem mlecznym. Preparaty mlekozastępcze w porównaniu do mleka pełnego, mają niższy udział tłuszczu w stosunku do zawartości białka. Dzięki temu, przy podobnej koncentracji, znacznie większa ilość białka wykorzystywanego do budowy tkanki mięśniowej jest dostarczana cielętom w pójle, co przekłada się na większe przyrosty przy mniejszym otłuszczeniu. Dodatkową zaletą jest większa zdolność pobierania pasz treściwych i związany z tym szybszy rozwój żwacza, pozwalający na bezproblemowe przejście z żywienia płynnego na pasze stałe.
Laktoza jest cukrem mlecznym występującym we wszystkich składnikach preparatów pochodzenia mlecznego, takich jak serwatki czy odtłuszczone mleko w proszku. Dostarcza cielętom energię oraz jest substratem dla bakterii kwasu mlekowego, które zakwaszając treść przewodu pokarmowego, ograniczają rozwój niepożądanych bakterii.
Przyrosty i efektywność wykorzystania preparatów przez rosnące cielęta wiąże się z wieloma czynnikami. Najbardziej istotnym czynnikiem regulującym wzrost jest dzienne spożycie białka i energii, dlatego różne poziomy karmienia będą w różnym stopniu wpływać na przyrosty. Istotne są również warunki, takie jak niska temperatura otoczenia, która wymaga podawania wyższego poziomu energii. Możemy ją osiągnąć zwiększając koncentrację preparatu w pójle.
Wysokiej jakości preparaty mlekozastępcze De Heus, odpowiednio dopasowane do określonych systemów chowu cieląt, zapewniają producentowi mleka i hodowcy cieląt szereg korzyści, takich jak:
- poprawa bezpieczeństwa biologicznego,
- wysokie przyrosty cieląt,
- budowanie zdrowotności i odporności,
- ekonomię odchowu.
Składniki preparatów i ich właściwości
OMP – odtłuszczone mleko w proszku to doskonałe źródło składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego wzrostu cieląt. Wysoki udział białek mlecznych (35%), z których największy udział stanowią białka kazeinowe, sprzyja tworzeniu w trawieńcu skrzepu kazeinowego, stopniowo uwalniającego treść pokarmową do jelit, minimalizując tym samym ryzyko biegunek. OMP jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia i fosforu oraz laktozy, która stanowi źródło energii. Dzięki wysokiej zawartości niezbędnych aminokwasów, OMP pozwala uzyskiwać wysokie przyrosty oraz wysoką odporność cieląt. OMP charakteryzuje wysoka smakowitość i łatwa rozpuszczalność.
Serwatka w proszku – jest produktem ubocznym powstającym w procesie produkcji serów. Stanowi bardzo dobre źródło wysokiej jakości białka, laktozy, minerałów, witamin i substancji bioaktywnych. W zależności od pochodzenia (rodzaju sera, przy produkcji którego powstaje), może mieć odczyn kwaśny lub zbliżony do obojętnego (w przypadku serwatek słodkich). Serwatki mają bardzo dobrą rozpuszczalność, smakowitość i strawność, dzięki której zastosowanie serwatki w preparatach mlekozastępczych promuje pobranie pasz treściwych i szybki rozwój żwacza. Serwatki kwaśne zawierają kwas mlekowy oraz białka poddane częściowej fermentacji, dzięki czemu korzystnie wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Filtrat serwatki w proszku – powstaje w procesie produkcji koncentratów białek serwatkowych. Jest źródłem laktozy oraz soli mineralnych i mikroelementów, łatwo się rozpuszcza.
Olej palmowy i kokosowy – wysokostrawne oleje będące źródłem energii oraz kwasów tłuszczowych, mających działanie bakteriostatyczne.
Probiotyk – mikrobiologiczny dodatek paszowy, Bacillus licheniformis (DSM5749) i Bacillus subtilis (DSM5750). Żywe mikroorganizmy, zdefiniowane jako dobre bakterie zawarte w probiotyku, poprawiają trawienie, wydajność cieląt i budowę układu odpornościowego. Przewód pokarmowy cielęcia ma złożony mikrobiom jelitowy. Dobre bakterie probiotyczne wspierają mikrobiom, pomagając zbudować silny układ odpornościowy. Probiotyki wytwarzają związki przeciwbakteryjne, takie jak kwasy i substancje podobne do antybiotyków, ograniczając rozwój bakterii chorobotwórczych. Badania wskazują, że probiotyki stosowane u cieląt skutecznie zmniejszyły choroby jelitowe i poprawiły wzrost cieląt przed odsadzeniem.
Witaminy i minerały – niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju tkanek oraz budowania odporności.
Gluten pszenny – białko pozyskiwane z mąki pszennej, bardzo dobrze wykorzystywane przez cielęta.
Mączka sojowa – źródło białka o wysokiej zawartości aminokwasów i dobrej strawności, szczególnie korzystne w przypadku starszych cieląt (od 3. tygodnia życia), w dwufazowym odpoju.
Siemię lniane – bogate źródło białka i tłuszczu z kwasami tłuszczowymi omega-3. Stosowane jest do łagodzenia szeregu dolegliwości układu pokarmowego ze względu na jego działanie osłonowe i stabilizujące, poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
W wyborze właściwego preparatu mlekozastępczego, najlepiej odowiadającego potrzebom cieląt i założeniom wobec hodowli, pomogą nasi doradcy żywieniowi.