![](/contentassets/0ea2f63000c2493d8e7dc4779397f646/720x405-xix-sympozjum-2-57b6f15f90994.png?mode=crop&width=750&height=402)
Jednym z prelegentów był Grzegorz Torzyński – kierownik produktu ds. drobiu De Heus, który przedstawił prezentację o intrygującym tytule „Kiedy kurka staje się kurą”.
Niska nieśność oraz inne problemy
„Niska nieśność, słaba wytrwałość, wysoka śmiertelność w stadach kur nieśnych to problemy, których genezy najczęściej trzeba szukać w okresie przejściowym. Bez wątpienia, jest to najtrudniejszy czas w życiu kur. Ptaki jednocześnie kończą swój rozwój i dojrzewanie, zaczynają znosić jaja i do tego adoptują się w nowym środowisku, jakim jest kurnik produkcyjny. Suma tych stresów to bardzo duże obciążenie dla organizmu, dlatego każde zaniedbanie ze strony hodowcy może skutkować ogromną stratą.” – mówił Grzegorz Torzyński.