Szkolenie z zakresu odchowu gęsi
17 lutego 2015 r. w Uniejowie miało miejsce szkolenie z zakresu odchowu gęsi. Spotkanie, zorganizowane przez Aleksandrę Mazanowską-Soję, zgromadziło ponad 90 osób – klientów De Heus oraz osób, chcących pogłębić wiedzę na temat chowu ptaków wodnych.
Spotkanie rozpoczęło się wykładem dr. Jakuba Badowskiego. Przedstawił on zasady dobrego odchowu gąsiąt i przyczyny niepowodzeń oraz technologii produkcji gęsi owsianej.
Chów gęsi nie jest łatwy. Na sukces hodowli składa się wiele czynników. Należy m.in. zapewnić ptakom odpowiednie żywienie, temperaturę, przestrzeń, wentylację, oświetlenie, higienę.
„Każdy z tych czynników jest jednakowo ważny. Nie można powiedzieć, że najważniejsza jest temperatura, a najmniej ważna jest ściółka, bo każdy z tych elementów, czyli czynników środowiska potrafi wynieść te Wasze gęsi na podium pierwszego miejsca w trakcje uboju albo go ściągnąć na sam dół.” – twierdzi dr Badowski.
W dalszej części szkolenia Grzegorz Torzyński opowiadał o znaczeniu surowców białkowych w żywieniu gęsi, a Ewa Narostek o planowanych cenach skupu żywca gęsiowego na rok 2015. Aktualne problemy zdrowotne na stadach gęsich oraz ich profilaktyka zostały zaprezentowane przez dr. Piotra Kwiecińskiego i dr. Tomasza Nowaka.
„Polska jest największym producentem gęsi (produkując ok. 6,6 mln sztuk rocznie) w Europie. Gęsina w większości jest eksportowana, do Niemiec. Mimo walorów smakowych i odżywczych oraz wyjątkowości gęsiny, wynikającej z wielowiekowej tradycji chowu, w Polsce spożywamy ją niezwykle rzadko. Konsumpcja mięsa wzrasta, jednakże bardzo powoli.” – mówi Aleksandra Mazanowska-Soja, kierownik regionalny ds. drobiu De Heus.
„Aby wesprzeć chów gęsi, pomóc hodowcom w poprawie wydajności produkcyjnej organizujemy szkolenia. Pomagają one hodowcom w pozyskaniu praktycznych wskazówek hodowlanych oraz poprawiają wskaźniki ekonomiczne tego trudnego w chowie gatunku drobiu.” – dodaje.