Uczestnicy mieli możliwość zapoznania się m.in. z tematami monitorowania zysków z produkcji mleka, kosztów produkcji mleka, profilaktyką mastitis w oborach z robotem udojowym. Uczestniczyli także w pokazie funkcjonalnej korekcji racic w stylu holenderskim, wykonanym przez Rafała Kapicę i Karola Jarocha. Wskazówkami i praktycznymi poradami, które ułatwiają pracę na fermie robotowej podzielił się Jan W. Hakvoort.
Jednym z punktów szkolenia było także przedstawienie hodowcom programu RobotExpert. Program ten jest ściśle powiązany z FeedExpertem. Pozwala na kolekcjonowanie danych z większości automatycznych systemów doju (T4C, DelPro, Dairy plan), kreowanie grafów, wyciąganie wniosków zarówno żywieniowych jak i powiązanych ściśle z ustawieniami żywienia i dostępu do doju, etc.
Szkolenie zostało zorganizowane przez działającą w De Heus grupę robotową. W skład grupy robotowej wchodzi 4 doradców żywieniowych ds. bydła:
- Marcin Kryger – zachodnia część Polski
- Tomek Stanisławowski – wschodnia część Polski
- Łukasz Zamojdzin – północna i centralna część Polski
- Marcin Zięba – północno-wschodnia część Polski
Celem grupy jest pomoc w obsłudze ferm wyposażonych w automatyczny system doju.
De Heus posiada 60% udział w rynku robotowym w Polsce.