O wentylacji i znaczeniu wody oraz pełnego ziarna pszenicy w diecie, czyli szkolenie dla hodowców indyków
W piątek - 7. sierpnia - na fermie testowej w miejscowości Kurów-Parcel odbyło się szkolenie dla hodowców indyków. Poza zwiedzaniem fermy i poznawaniem jej funkcjonowania, hodowcy uczestniczyli w wykładach, dotyczących wentylacji, znaczenia wody w diecie indyków oraz zastosowania pełnych ziaren pszenicy.
Wykłady przeprowadzili Dariusz Krzyżaniak – ekspert ds. drobiu oraz Janusz Brząkowski – doradca żywieniowy ds. drobiu De Heus.
„Aby zapewnić optymalną wydajność produkcyjną należy zastosować właściwe normy. Warto zadbać m.in. o stężenie dwutlenku węgla, które powinno wynosić poniżej 3000 ppm czy też ilość amoniaku (poniżej 25 ppm). Z amoniakiem jest łatwiej, bo jest wyczuwalny.” - mówi Dariusz Krzyżaniak.
„Maksymalna wentylacja powinna wynieść do 2,5 m/s. Oczywiście, powyżej tej wartości ptaki przeżyją, ale ich funkcjonowanie nie będzie prawidłowe, a przyrosty ulegną spowolnieniu.” – dodaje.
O istotnym znaczeniu zastosowania pełnego ziarna pszenicy na wyniki stada w żywieniu indyków opowiadał Janusz Brzakowski.
„Zastosowanie Pszenicy Mix znacząco poprawia odporność układu immunologicznego, wydzielanie enzymów oraz, co bardzo ważne jakość ściółki, w efekcie czego poprawia się zdrowotność łap (ograniczone występowanie zmian na łapach - tzw. FPD), więc spada ilość stosowanej profilaktyki weterynaryjnej.”
Po więcej interesujących i praktycznych wskazówek hodowlanych zapraszamy na stronę www.akademiaindyka.deheus.pl.