De Heus na XVIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu: żywność zaczyna się od paszy

18 listopada 2025
-
2 minuty

17-18 listopada przedstawiciele De Heus wzięli udział w XVIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu – jednym z najważniejszych wydarzeń dla sektora produkcji żywności. To miejsce, w którym branża nie tylko wymienia opinie, ale przede wszystkim decyduje o kierunkach rozwoju polskiego rynku spożywczego – dziś i w perspektywie najbliższych lat.

Pasza jako fundament jakości żywności

Podczas rozmowy „Jakość podana do stołu. Jak współpraca w łańcuchu produkcji przekłada się na smak i bezpieczeństwo żywności” w trakcie z jednej z sesji Tomasz Gumola, kierownik działu marketingu strategicznego i ESG, podkreślił kluczową rolę żywienia zwierząt w całym łańcuchu dostaw żywności.

„Żywienie to fundament całego łańcucha żywności. To, czym karmimy zwierzęta, kształtuje ich zdrowie, odporność i finalną jakość mięsa, jaj czy nabiału. Tu rodzi się prawdziwa przewaga – wartość, którą konsumenci odczuwają na talerzu.”

De Heus jest kluczowym, stabilnym i innowacyjnym ogniwem polskiej produkcji żywności. Tworzymy standardy żywienia, które bezpośrednio przekładają się na zdrowie zwierząt, ich odporność, dobrostan oraz finalne parametry produktów — od mięsa, po jaja i nabiał.

Nasze działania wykraczają jednak daleko poza produkcję pasz. Realnie współtworzymy przyszłość całego rynku spożywczego.

Cała rozmowa z Tomaszem Gumolą dostępna jest tutaj: FRSiH - 2025-11-18 11:30 - Food&Retail Talks: Gospodarka, biznes, regulacje

Odpowiadamy na wyzwania branży, zanim staną się obowiązkiem

Na Forum Rynku Spożywczego przedstawiliśmy także nasze podejście do zrównoważonych surowców i transparentności danych w łańcuchu dostaw:

  • korzystamy wyłącznie ze zrównoważonej soi,
  • zapewniamy pełną identyfikowalność nasion soi,
  • mierzymy i redukujemy ślad węglowy (m.in. z wykorzystaniem narzędzia Carbon Compass),
  • raportujemy nasze działania w obszarze ESG — konsekwentnie, od czterech lat,
  • działamy transparentnie, udostępniając dane oczekiwane przez ubojnie, sieci handlowe i gastronomię.

To dziś standard odpowiedzialnego łańcucha żywności — u nas wdrożony już teraz, nie dopiero w reakcji na przyszłe regulacje antydeforestacyjne czy środowiskowe.

Automatyzacja i robotyzacja jako standard

Podczas panelu „Automatyzacja i robotyzacja a zrównoważony rozwój firm spożywczych” firma De Heus była reprezentowana przez Michał Czapliński, kierownika działu projektów i optymalizacji.

Michał Czapliński podkreślił, że technologie automatyzacji przestają być trendem, a stają się branżowym standardem – realnie odciążając pracowników, zwiększając efektywność i precyzyjnie kontrolując zużycie energii oraz surowców.

„Automatyzacja zwiększa efektywność, bezpieczeństwo procesów i jednocześnie wzmacnia naszą strategię ESG, precyzyjnie kontrolując zużycie zasobów. W De Heus to nie dodatek technologiczny, lecz fundament odpowiedzialnego zarządzania – realnie obniża ślad węglowy, eliminuje straty i sprawia, że produkcja ma sens: biznesowo i środowiskowo.”

Michał Czapliński przedstawił też jak De Heus wykorzystuje kogenerację, fotowoltaikę, odzysk ciepła, by zwiększać efektywność produkcji, zmniejszać wpływ na środowisko i budować przewagę opartą na odpowiedzialnych rozwiązaniach.

Retransmisja dyskusji dostępna jest tutaj: https://lnkd.in/e3GYkCxX

Razem współtworzymy przyszłość rynku spożywczego

Eksperckie debaty pokazały jasno: przewagę konkurencyjną buduje dziś nie tylko produkcja, lecz spójność całego systemu – od pola po stół.

Nasza obecność na Forum to wyraźny sygnał: De Heus nie tylko reaguje na zmiany, ale aktywnie je współtworzy. Jesteśmy stabilnym, innowacyjnym i odpowiedzialnym ogniwem produkcji żywności – od którego zaczyna się jakość trafiająca na stoły konsumentów, od którego zaczyna się proces produkcji żywności, trafiającej na stoły milionów konsumentów.

Bo robimy więcej niż pasze – realnie kształtujemy przyszłość żywności.