De Heus od lat dba o aspekt ekologiczny w swojej działalności, bo wierzymy, że zwiększona dostępność żywności wyprodukowanej w zrównoważony dla środowiska sposób to klucz do wzrostu dobrobytu ludzkości na całym świecie, zwłaszcza w kontekście rosnącego zapotrzebowania i wzrostu świadomości konsumenckiej.
W prezentacji poruszone zostały kwestie trendów konsumenckich, takich jak wzrost zainteresowania produktami organicznymi i ekologicznymi oraz koncepcja "zero waste", opierająca się na potrzebie ograniczenia ilości odpadków i marnowania surowców. Stanowią one punkt wyjścia w projektowaniu nowoczesnych, zrównoważonych i odpowiedzialnych procesów produkcyjnych, w których coraz śmielejwykorzystywane są alternatywne źródła białka, np. algi i owady.Marcin Kryger, ekspert ds. bydła, reprezentował De Heus w ramach projektu Krowie na Zdrowie, który prowadzony jest we współpracy z Barenbrug Polska, Corteva Agriscience i CLAAS Polska. Wspólna inicjatywa pozwala na kompleksowe podejście do tematu zdrowego i efektywnego żywienia bydła.
Każdy z partnerów programu specjalizuje się w dostarczaniu rozwiązań dla wybranego obszaru, np. uprawy traw, ochrony roślin, maszyn rolniczych oraz rozwiązań żywieniowych i biznesowych dla hodowców. Dzięki współpracy, poszczególne kompetencje są wzmacniane, co przekłada się na korzyści dla hodowców bydła – a krowom wychodzi na zdrowie!