
Salmonella Free
Dbamy o bezpieczeństwo produkcji
Dlaczego warto szukać salmonelli?
Łańcuch produkcji żywności składa się z wielu ogniw, od dostawców pasz, poprzez hodowców, miejsca uboju aż do dystrybutorów i sklepów, w których codziennie zaopatrują się miliony ludzi. Społeczna odpowiedzialność wszystkich przedsiębiorców sprawia, że bezpieczeństwo produkcji powinno być niezmiennie stawiane na pierwszym miejscu. Dlaczego zatem tak istotne jest poszukiwanie i zwalczanie salmonelli?
Salmonella spp. to jedna z bakterii, która w niezwykle łatwy sposób zanieczyszcza żywność i w konsekwencji prowadzi do niebezpiecznych dla zdrowia i życia ludzi reakcji organizmu. Wystarczy jednak odpowiednia profilaktyka, aby produkty, w których najczęściej można znaleźć pałeczki salmonelli, czyli jajka i mięso drobiowe, były w pełni bezpieczne dla konsumenta. Aby tak się stało, musimy wspólnie zmierzyć się z tym problemem jakim jest salmonella, poszukując skutecznych i korzystnych dla wszystkich stron rozwiązań. Regularne przeprowadzanie prób, a także stosowanie się do zasad bioasekuracji pozwoli poprawić wizerunek polskiego drobiarstwa w kraju i na świecie.
Jak działa program Salmonella Free De Heus
Salmonella Free to rozwiązanie kompleksowe skierowane do świadomych hodowców, którzy chcą zapobiegać występowaniu salmonelli, a także potrzebują wsparcia w poznaniu odpowiednich metod postępowania w przypadku wykrycia bakterii. Przystąpienie do programu to również gwarancja zabezpieczenia finansowego stada.
Rozpoczęcie współpracy związane jest z podpisaniem rocznego zobowiązania dotyczącego wzięcia udziału w programie badań prób jednodniowych, czystościowych i podeszwowych. Hodowca po podpisaniu odpowiednich dokumentów otrzymuje pakiet De Heus, w którym znajdują się wszystkie niezbędne przedmioty do przeprowadzenia prób, a także instrukcja postępowania. Po uzyskaniu wyników negatywnych w kilku kolejnych cyklach hodowca odbiera certyfikat Salmonella Free De Heus.
Zapoznaj się z darmowymi materiałami!
Pobierz darmowe instrukcjeKorzyści z przystąpienia do programu Salmonella Free
- Skorzystanie z nieodpłatnej wiedzy ekspertów.
- Eliminacja trudności związanych ze sprzedażą zainfekowanego mięsa.
- Finansowe zabezpieczenie stada.
- Wsparcie opiekuna z ramienia De Heus.
- Otrzymanie bezpłatnych materiałów dotyczących przeprowadzania prób i bioasekuracji.
- Certyfikat Salmonella Free De Heus wyróżniający hodowlę.

Chcesz dołączyć do programu Salmonella Free? Skontaktuj się z doradcą ds. brojlera!
Zadbaj o bezpieczeństwo na swojej fermie!
