Salmonella Free

Dbamy o bezpieczeństwo produkcji

Dlaczego warto szukać salmonelli?

Łańcuch produkcji żywności składa się z wielu ogniw, od dostawców pasz, poprzez hodowców, miejsca uboju aż do dystrybutorów i sklepów, w których codziennie zaopatrują się miliony ludzi. Społeczna odpowiedzialność wszystkich przedsiębiorców sprawia, że bezpieczeństwo produkcji powinno być niezmiennie stawiane na pierwszym miejscu. Dlaczego zatem tak istotne jest poszukiwanie i zwalczanie salmonelli?

Salmonella spp. to jedna z bakterii, która w niezwykle łatwy sposób zanieczyszcza żywność i w konsekwencji prowadzi do niebezpiecznych dla zdrowia i życia ludzi reakcji organizmu. Wystarczy jednak odpowiednia profilaktyka, aby produkty, w których najczęściej można znaleźć pałeczki salmonelli, czyli jajka i mięso drobiowe, były w pełni bezpieczne dla konsumenta. Aby tak się stało, musimy wspólnie zmierzyć się z tym problemem jakim jest salmonella, poszukując skutecznych i korzystnych dla wszystkich stron rozwiązań. Regularne przeprowadzanie prób, a także stosowanie się do zasad bioasekuracji pozwoli poprawić wizerunek polskiego drobiarstwa w kraju i na świecie.    


Jak działa program Salmonella Free De Heus

Salmonella Free to rozwiązanie kompleksowe skierowane do świadomych hodowców, którzy chcą zapobiegać występowaniu salmonelli, a także potrzebują wsparcia w poznaniu odpowiednich metod postępowania w przypadku wykrycia bakterii. Przystąpienie do programu to również gwarancja zabezpieczenia finansowego stada.

Rozpoczęcie współpracy związane jest z podpisaniem rocznego zobowiązania dotyczącego wzięcia udziału w programie badań prób jednodniowych, czystościowych i podeszwowych. Hodowca po podpisaniu odpowiednich dokumentów otrzymuje pakiet De Heus, w którym znajdują się wszystkie niezbędne przedmioty do przeprowadzenia prób, a także instrukcja postępowania. Po uzyskaniu wyników negatywnych w kilku kolejnych cyklach hodowca odbiera certyfikat Salmonella Free De Heus.

Korzyści z przystąpienia do programu Salmonella Free

   

  • Skorzystanie z nieodpłatnej wiedzy ekspertów.
  • Eliminacja trudności związanych ze sprzedażą zainfekowanego mięsa.
  • Finansowe zabezpieczenie stada.
  • Wsparcie opiekuna z ramienia De Heus.
  • Otrzymanie bezpłatnych materiałów dotyczących przeprowadzania prób i bioasekuracji.
  • Certyfikat Salmonella Free De Heus wyróżniający hodowlę.