Salmonella Free

Dbamy o bezpieczeństwo produkcji

Dlaczego warto szukać salmonelli?

Łańcuch produkcji żywności składa się z wielu ogniw, od dostawców pasz, poprzez hodowców, miejsca uboju aż do dystrybutorów i sklepów, w których codziennie zaopatrują się miliony ludzi. Społeczna odpowiedzialność wszystkich przedsiębiorców sprawia, że bezpieczeństwo produkcji powinno być niezmiennie stawiane na pierwszym miejscu. Dlaczego zatem tak istotne jest poszukiwanie i zwalczanie salmonelli?

W De Heus robimy więcej niż pasze, dlatego częścią naszej misji jest dbanie o bezpieczeństwo żywności w całym łańcuchu produkcji żywności, nie tylko w obszarze produkcji pasz i koncentratów. Drób - mięso, jaja - uważa się za główny rezerwuar bakterii salmonella.  Salmonellozę - zoonozę, czyli chorobę przenoszoną ze zwierząt na ludzi - za chorobę odpowiadającą za większość ostrych zatruć pokarmowych u ludzi. Najczęstszymi objawami jest wodnista biegunka połączona z tępymi bólami brzucha, uporczywe wymioty i mdłości, często gorączka, ból głowy, drgawki czy dreszcze. Choroba jest szczególnie niebezpieczna dla małych dzieci i osób starszych.

Ze względu na łatwość, z jaką Salmonella przenosi się i rozwija na fermach drobiu, podlega ona zwalczaniu z urzędu. Wszystkie przedsiębiorstwa muszą regularnie pobierać wymazy na jej obecność, a zakażone stada ubija się z urzędu. Jesteśmy blisko producentów i zdajemy sobie sprawę, jakim wyzwaniem może być pozbycie się salmonelli z fermy. Dlatego właśnie podjęliśmy działania, które pozwalają nam wspierać hodowców w ich codziennej pracy. 


Jak działa program Salmonella Free De Heus

Program Salmonella Free skierowany jest do hodowców, którzy sami wybierają, w jakich obszarach działań chcą wziąć udział. Po dołączeniu do programu pomagamy naszym klientom w finansowym zabezpieczeniu stada, udostępniamy zestawy do pobierania prób czystościowych (pisklęta, powierzchnie, podeszwy) wraz ze szczegółowymi instrukcjami, organizujemy webinary oraz szkolenia, udostępniamy darmowe materiały, audyty i instrukcje do pobrania.

Obecnie współpracujemy z holenderską firmą MS Schippers zajmującą się kompleksowymi rozwiązaniami w zakresie zwalczania salmonelli obejmującymi mycie i dezynfekcję, a także okres tuczu. Każde nasze działanie skierowane jest na poprawę warunków bytowania zwierząt, a także zapewnienie najwyższego poziomu czystości i zdrowotności stada. Odpowiednia bioasekuracja to pierwszy krok do skutecznej walki z salmonellą. 

Po przystąpieniu do programu Salmonella Free hodowca może liczyć na stałe wsparcie opiekuna z De Heus, który przeprowadzi na fermie szkolenia, a także w trakcie całego cyklu będzie pilnował przestrzegania najważniejszych zasad. 

Nasz kompleksowy program Salmonella Free, obejmuje pięć głównych obszarów:
  • Mycie i dezynfekcja - szkolenie, kontrola i procedury oraz środki myjące i dezynfekujące
  • Bioasekuracja - wyposażenie przedsionka, różnokolorowe zestawy na kurnik, środki do prawidłowej dezynfekcji rąk oraz obuwia, roboczy ubiór.
  • Dezynfekcja linii pojenia - dozownik oraz specjalny dwutlenek chloru do zapewnienia czystości linii pojenia w trakcie cyklu.
  • Zakwaszanie wody - podawanie specjalnej mieszaniny kwasów organicznych działającej bakteriostatycznie i bakteriobójczo podczas chowu.
  • Szkolenie, kontrola, wymazy - kontrola mycia i dezynfekcji, regularne wizyty szkoleniowe i kontrolne podczas kolejnych cykli produkcyjnych. 

Sięgnij po darmowe materiały!

Pobierz darmowe instrukcje

Korzyści z przystąpienia do programu Salmonella Free

   

  • Skorzystanie z nieodpłatnej wiedzy ekspertów.
  • Eliminacja trudności związanych ze sprzedażą zainfekowanego mięsa.
  • Finansowe zabezpieczenie stada.
  • Wsparcie opiekuna z ramienia De Heus.
  • Otrzymanie bezpłatnych materiałów dotyczących przeprowadzania prób i bioasekuracji.
  • Dostęp do prób czystościowych.
  • Wdrożenie programu Salmonella Free na fermie.
  • Udział w szkoleniach i webinarach.

Chcesz dołączyć do programu Salmonella Free? Skontaktuj się z doradcą ds. brojlera!

Zadbaj o bezpieczeństwo na swojej fermie!