Salmonella Free

Dbamy o bezpieczeństwo produkcji

Dlaczego warto szukać salmonelli?

Łańcuch produkcji żywności składa się z wielu ogniw, od dostawców pasz, poprzez hodowców, miejsca uboju aż do dystrybutorów i sklepów, w których codziennie zaopatrują się miliony ludzi. Społeczna odpowiedzialność wszystkich przedsiębiorców sprawia, że bezpieczeństwo produkcji powinno być niezmiennie stawiane na pierwszym miejscu. Dlaczego zatem tak istotne jest poszukiwanie i zwalczanie salmonelli?

W De Heus robimy więcej niż pasze, dlatego częścią naszej misji jest dbanie o bezpieczeństwo żywności w całym łańcuchu produkcji żywności, nie tylko w obszarze produkcji pasz i koncentratów. Drób - mięso, jaja - uważa się za główny rezerwuar bakterii salmonella.  Salmonellozę - zoonozę, czyli chorobę przenoszoną ze zwierząt na ludzi - za chorobę odpowiadającą za większość ostrych zatruć pokarmowych u ludzi. Najczęstszymi objawami jest wodnista biegunka połączona z tępymi bólami brzucha, uporczywe wymioty i mdłości, często gorączka, ból głowy, drgawki czy dreszcze. Choroba jest szczególnie niebezpieczna dla małych dzieci i osób starszych.

Ze względu na łatwość, z jaką Salmonella przenosi się i rozwija na fermach drobiu, podlega ona zwalczaniu z urzędu. Wszystkie przedsiębiorstwa muszą regularnie pobierać wymazy na jej obecność, a zakażone stada ubija się z urzędu. Jesteśmy blisko producentów i zdajemy sobie sprawę, jakim wyzwaniem może być pozbycie się salmonelli z fermy. Dlatego właśnie podjęliśmy działania, które pozwalają nam wspierać hodowców w ich codziennej pracy. 


RASFF - po nitce do nazwiska hodowcy!

Czym jest RASFF? Dlaczego mięso wychodzące z fermy nigdy nie jest anonimowe? Czy każde kolejne zgłoszenie niszczy wizerunek polskiego drobiarstwa? Dołącz do webinaru, aby poznać odpowiedzi na te pytania!


Jak działa program Salmonella Free De Heus

Program Salmonella Free skierowany jest do hodowców, którzy sami wybierają, w jakich obszarach działań chcą wziąć udział. Po dołączeniu do programu pomagamy naszym klientom w finansowym zabezpieczeniu stada, udostępniamy zestawy do pobierania prób czystościowych (pisklęta, powierzchnie, podeszwy) wraz ze szczegółowymi instrukcjami, organizujemy webinary oraz szkolenia, udostępniamy darmowe materiały, audyty i instrukcje do pobrania.

Obecnie współpracujemy z holenderską firmą MS Schippers zajmującą się kompleksowymi rozwiązaniami w zakresie zwalczania salmonelli obejmującymi mycie i dezynfekcję, a także okres tuczu. Każde nasze działanie skierowane jest na poprawę warunków bytowania zwierząt, a także zapewnienie najwyższego poziomu czystości i zdrowotności stada. Odpowiednia bioasekuracja to pierwszy krok do skutecznej walki z salmonellą. 

Po przystąpieniu do programu Salmonella Free hodowca może liczyć na stałe wsparcie opiekuna z De Heus, który przeprowadzi na fermie szkolenia, a także w trakcie całego cyklu będzie pilnował przestrzegania najważniejszych zasad. 

Jako uczestnik programu Salmonella Free otrzymujesz niezbędne narzędzia obejmujące pięć głównych obszarów:
  • Mycie i dezynfekcja - szkolenie, kontrola i procedury oraz środki myjące i dezynfekujące
  • Bioasekuracja - wyposażenie przedsionka, różnokolorowe zestawy na kurnik, środki do prawidłowej dezynfekcji rąk oraz obuwia, roboczy ubiór.
  • Dezynfekcja linii pojenia - dozownik oraz specjalny dwutlenek chloru do zapewnienia czystości linii pojenia w trakcie cyklu.
  • Zakwaszanie wody - podawanie specjalnej mieszaniny kwasów organicznych działającej bakteriostatycznie i bakteriobójczo podczas chowu.
  • Szkolenie, kontrola, wymazy - kontrola mycia i dezynfekcji, regularne wizyty szkoleniowe i kontrolne podczas kolejnych cykli produkcyjnych. 

Korzyści z przystąpienia do programu Salmonella Free

   

  • Skorzystanie z nieodpłatnej wiedzy ekspertów.
  • Eliminacja trudności związanych ze sprzedażą zainfekowanego mięsa.
  • Finansowe zabezpieczenie stada.
  • Wsparcie opiekuna z ramienia De Heus.
  • Otrzymanie bezpłatnych materiałów dotyczących przeprowadzania prób i bioasekuracji.
  • Dostęp do prób czystościowych.
  • Wdrożenie programu Salmonella Free na fermie.
  • Udział w szkoleniach i webinarach.

Chcesz dołączyć do programu Salmonella Free? Skontaktuj się z doradcą ds. brojlera!

Zadbaj o bezpieczeństwo na swojej fermie!