Home / Wykorzystanie bobiku i łubinu słodkiego w żywieniu krów mlecznych

Wykorzystanie bobiku i łubinu słodkiego w żywieniu krów mlecznych

- Stosowanie krajowych źródeł białka w żywieniu zwierząt hodowlanych jest wspierane polityką rolną wielu krajów europejskich. Tymczasem znaczna grupa hodowców bydła mlecznego uważa, że polskie surowce białkowe, w tym zwłaszcza bobik i łubin, są gorszymi źródłami białka w porównaniu do śruty rzepakowej i sojowej. Powszechne są opinie o antyżywieniowych właściwościach nasion roślin bobowatych, podczas gdy w rzeczywistości stanowią one nie tylko źródło wartościowego białka, ale zaliczają się również do grupy surowców wysokoenergetycznych.

Wykorzystanie bobiku i łubinu słodkiego w żywieniu krów mlecznych

Nasiona łubinu słodkiego odznaczają się wysokim poziomem białka ogólnego (>30%) i energii produkcji mleka (VEM 1150). Bobik to przede wszystkim bogate źródło fermentacyjnej materii organicznej, kluczowej dla wysokiej produkcji białka jelitowego przez bakterie żwaczowe. Ich zastosowanie w żywieniu bydła mlecznego ma więc swoje uzasadnienie.   


Test mieszanki paszowej z udziałem łubinu i bobiku

W celu określenia wpływu bobiku i łubinu słodkiego na parametry produkcyjne wysokowydajnych krów mlecznych, specjaliści De Heus przeprowadzili test żywieniowy w gospodarstwie Hendripol – fermie referencyjnej De Heus. Test pozwolił wskazać, czy zbilansowane pod kątem składników pokarmowych mieszanki paszowe, zawierające umiarkowane ilości łubinu i bobiku, mogą być stosowane w celu utrzymania wysokiej wydajności produkcyjnej.

 

Założenia i warunki przeprowadzenia testu

Test został przeprowadzony w okresie od listopada 2019 r. do stycznia 2020 r. w gospodarstwie krów mlecznych rasy holsztyńsko-fryzyjskiej. Zwierzęta są utrzymywane w oborze wolnostanowiskowej i podzielone na dwie osobne grupy z dostępem do 2 robotów udojowych Lely na grupę. Dla uzyskania wymiernych wyników porównania, osobniki z grupy testowej zostały sparowane z krowami z grupy kontrolnej o zbliżonych parametrach, czyli pod kątem dnia laktacji i wydajności mlecznej. Testem objęto łącznie 86 krów w średnio 2,9 (± 1,9) laktacji przy średnim dniu laktacji 119 (± 53) i dziennej produkcji mleka 42,3 (± 10,3) kg na początku testu.

Krowy z obu grup karmiono dawką PMR o identycznych parametrach, z wyjątkiem mieszanki treściwej zawierającej bobik i łubin słodki, podawanej wyłącznie grupie testowej. Parametry paszy testowej (Optimlek Test) zostały zbilansowane identycznie jak w produkcie Optimlek 25, przy 20% zawartości łubinu słodkiego i bobiku.

Tabela 1. Skład dawki pokarmowej w grupie kontrolnej i testowej dla krowy w 70. dniu po wycieleniu drugiej laktacji (49 kg mleka)



Tabela 2. Zbilansowane parametry pokarmowe w grupie kontrolnej i testowej dla krowy w 70. dniu po wycieleniu drugiej laktacji (49 kg mleka)



Podczas testu rejestrowano dzienną produkcję mleka i pobranie pasz treściwych w systemie zarządzania Lely oraz wydajność mleczną i skład mleka (zawartość tłuszczu, białka, laktozy, mocznika i komórek somatycznych) z wykorzystaniem wyników kontroli użytkowości mlecznej. Próbki kiszonek pobierano w każdym miesiącu przed pobraniem próbek mleka w ramach kontroli użytkowości mlecznej. Kiszonki były analizowane pod kątem składu składników pokarmowych. Dane pierwszej kontroli użytkowości mlecznej analizowano za pomocą ogólnej ANOVA, z blokiem jako zmienną blokującą, aby przetestować jednorodność bloków. Dane z późniejszych kontroli użytkowości mlecznej oraz dane tygodniowe przeanalizowano jako projekt blokowy przy użyciu opcji powtarzanych pomiarów REML w Genstat.

Wyniki i podsumowanie testu

Skarmianie mieszanką paszową z bobikiem i łubinem słodkim nie wpłynęło istotnie na wydajność mleczną według danych z kontroli użytkowości mlecznej oraz danych z systemu zarządzania Lely.



Jedynym czynnikiem różnicującym była zawartość laktozy mleka, która okazała się istotnie wyższa u krów w grupie testowej, przy czym wyższy poziom laktozy mleka w tej grupie został oznaczony jeszcze przed rozpoczęciem testu.

Tabela 3. Parametry mleka i dziennej produkcji



Na podstawie wyników i zmian zachodzących w trakcie testu można stwierdzić, że włączenie bobiku i łubinu słodkiego w ilości nieprzekraczającej 20% do mieszanek paszowych dla krów mlecznych nie wpływa na ich wydajność. Umiarkowane ilości tych surowców mogą być więc stosowane w żywieniu bydła mlecznego, a ich bilansowanie powinno opierać się o rzeczywiste specyfikacje żywieniowe nasion bobowatych. Wystarczająca podaż na rynku krajowym stwarza potencjał do zwiększenia wykorzystania bobiku i łubinu słodkiego jako wartościowego źródła białka i energii.   

Już dziś skontaktuj się z doradcą żywieniowym De Heus i wybierz najlepsze rozwiązania dla swojego stada!

Niniejsza witryna internetowa wykorzystuje pliki cookie

Wszystkie witryny internetowe firmy De Heus wykorzystują pliki cookie i porównywalne technologie. Stosujemy funkcjonalne pliki cookie, aby zadbać o prawidłowe i bezpieczne działanie naszych witryn, jak również analityczne pliki cookie w celu zapewnienia jak największego komfortu użytkowania. Marketingowe pliki cookie są zapisywane na urządzeniu, aby umożliwić wyświetlanie informacji dopasowanych do preferencji użytkownika zamiast informacji ogólnych.

Klikając przycisk „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie wszystkich plików cookie. Możesz również kliknąć przycisk „zmień ustawienia plików cookie”, aby zmienić preferencje.
Więcej informacji na temat plików cookie można znaleźć w zasadach dotyczących plików cookie firmy De Heus.