Home / De Heus i ALDO dla hodowców bydła mlecznego

De Heus i ALDO dla hodowców bydła mlecznego

- W sobotę, 7 grudnia 2019 r. odbyło się spotkanie szkoleniowo-informacyjne pod hasłem „De Heus – Robimy więcej niż pasze, czyli co dalej z produkcją mleka?” zorganizowane wspólnie z naszym autoryzowanym dystrybutorem i wieloletnim partnerem, firmą ALDO. 200 hodowców bydła mlecznego miało okazję zapoznać się z obecnymi trendami i prognozami dotyczącymi rynku mleka oraz pogłębić swoją wiedzę na temat żywienia zwierząt na każdym etapie rozwoju. A to wszystko nieopodal Myszyńca – nieformalnej stolicy i prawdziwym centrum kulturalnym zielonych Kurpi.

De Heus i ALDO dla hodowców bydła mlecznego

W trakcie spotkania poruszono tematy z zakresu analizy rynku mleka, perspektyw produkcyjnych dla gospodarstw mleczarskich oraz programów żywieniowych dostosowanych do konkretnych potrzeb. Paweł Kasprowicz, kierownik działu bydła De Heus zaprezentował hodowcom szanse i zagrożenia dla produkcji mleka w najbliższej przyszłości, w oparciu o analizę europejskiego i światowego rynku mleka. Paweł Wyrzykowski, ekspert ds. analiz sektorowych i rynków rolnych banku BNP Paribas przedstawił czynniki, jakie mają wpływ na kondycję finansową gospodarstw mleczarskich.




O rynku mleka na wiele sposobów

Łukasz Kowalski, specjalista ds. bydła De Heus omówił program intensywnego odchowu cieląt na przykładzie rezultatów, jakie osiągają hodowcy stosujący produkty z linii Kaliber. Przy zastosowaniu programu Kaliber Plus, na który składają się Kaliber TMR i Kaliber Gold, możliwe jest osiągnięcie dziennych przyrostów na poziomie 1000 gram dziennie. To w oczywisty sposób pozwala skrócić termin wycielenia i tym samym wprowadzić oszczędności, zachowując jednocześnie zdrowe i dobrze rozwinięte cielęta.

Korzyści – również w ujęciu finansowym, wynikające ze stosowania Bestermine Lato przedstawił Robert Prymas, specjalista ds. bydła De Heus. Zastosowanie preparatu w widoczny sposób wpływa na ograniczenie stresu cieplnego u krów, co potwierdzają opinie hodowców oraz wyniki produkcyjne zebrane w całym kraju.



Ostatnia prezentacja została przeprowadzona wspólnie przez trzech reprezentantów działu bydła De Heus i dotyczyła zmiany uwarunkowań produkcji mleka.
Wiesław Płecki, starszy kierownik produktu ds. bydła opowiedział o odpowiedzialności, jaka wiąże się z produkcją zdrowego mleka i zachowaniem dobrostanu zwierząt. Przedstawił również zmieniające się trendy konsumenckie oraz wspólne wyzwania łączące producentów paszy i mleka, np. warunki certyfikacji VLOG, QS i  Bez GMO. Piotr Gójski, starszy kierownik regionalny ds. bydła omówił zagadnienie mykotoksyn, jako realnego zagrożenia dla gospodarstw w regionie. Przedstawił także nowości produktowe w ofercie De Heus i sposób, w jaki obecna oferta odpowiada na obecne, rzeczywiste potrzeby hodowców. 
Robert Boruch, specjalista ds. bydła przedstawił zalety nowej paszy stworzonej dla ALDO. Przekazał również nagrodę dla regionalnego hodowcy – Państwu Gołasiom, którzy osiągnęli wyróżniające wyniki w zakresie produkcji wysokowartościowej trawy pastewnej.

W De Heus robimy więcej niż pasze

Szkolenia dla hodowców są dla nas szczególnie ważną formą dzielenia się wiedzą, ponieważ pozwalają na wymianę doświadczeń w gronie specjalistów i pasjonatów, a tym samym – na dalszy wspólny rozwój. Nasze rozwiązania opierają się z jednej strony na znajomości globalnych trendów i wyzwań rynku, a z drugiej strony odpowiadają na realne potrzeby naszych lokalnych hodowców.

Niniejsza witryna internetowa wykorzystuje pliki cookie

Wszystkie witryny internetowe firmy De Heus wykorzystują pliki cookie i porównywalne technologie. Stosujemy funkcjonalne pliki cookie, aby zadbać o prawidłowe i bezpieczne działanie naszych witryn, jak również analityczne pliki cookie w celu zapewnienia jak największego komfortu użytkowania. Marketingowe pliki cookie są zapisywane na urządzeniu, aby umożliwić wyświetlanie informacji dopasowanych do preferencji użytkownika zamiast informacji ogólnych.

Klikając przycisk „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie wszystkich plików cookie. Możesz również kliknąć przycisk „zmień ustawienia plików cookie”, aby zmienić preferencje.
Więcej informacji na temat plików cookie można znaleźć w zasadach dotyczących plików cookie firmy De Heus.