Mykotoksyny
Mykotoksyny mogą występować w wielu rodzajach paszy. Powodują wiele chorób i źle działają na układ rozrodczy. Jak z nimi walczyć?

Mykotoksyny to toksyny wytwarzane przez pewne gatunki grzybów (pleśni).
Mykotoksyny mogą pojawić się w większości pasz – ziarnach zbóż z własnej uprawy, czy w kiszonkach z kukurydzy, trawy i roślin motylkowych. Niektóre grzyby, takie jak Fusarium, atakują rośliny (kukurydzę) jeszcze na polu w trakcie wegetacji, produkując bardzo groźną toksynę – zearalenon.
Mykotoksyny w paszach to:
- mniejsza odporność krów – większa wrażliwość na infekcje;
- mniejsza efektywność szczepień i gorsze wyniki leczenia;
- ograniczenie wchłaniania składników pokarmowych poprzez zmniejszenie strawności białka i włókna;
- biegunki z powodu stanów zapalnych jelit;
- zaburzenia owulacji i znaczące pogorszenie wyników rozrodu.
Jak walczyć z mykotoksynami?
W przypadku ziaren zbóż kluczowe jest utrzymanie łanu w „czystości”, a także odpowiedni termin i jakość zbioru (wilgotność), dobra konserwacja i magazynowanie.
Dla pasz objętościowych ważna jest kompresja zawartości. Z silosu lub pryzmy należy usunąć jak najwięcej powietrza, ponieważ tlen powoduje zwiększoną aktywność drożdży i pleśni, które produkują mykotoksyny.