Ryby i ślimaki

Rynek akwakultury na świecie szybko się rozwija. Rośnie zapotrzebowanie na bezpieczne i zrównoważone źródła ryb, owoców morza i skorupiaków. Akwakultura musi zaspokajać potrzeby wymagających konsumentów, którzy doceniają wartość żywności produkowanej w zrównoważony sposób. Polski rynek również ma swoje tradycje w tym zakresie W De Heus ściśle współpracujemy z hodowcami, aby sprostać tym wymaganiom.

To nasz wkład w zrównoważony rozwój hodowli

Przemysław Orłowski
specjalista ds. dystrybucji
Przemysław Orłowski
specjalista ds. dystrybucji

Karp to ryba, która ma szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej, a jej hodowla jest uznawana za stosunkowo łatwą i opłacalną. De Heus posiada w swojej ofercie paszę dedykowaną dla hodowli wielkopowierzchniowych oraz do hobbystycznych połowów karpia.

Wydajne i uniwersalne żywienie karpi

Pasza dla karpi od De Heus to rozwiązanie żywieniowe do stosowania w hodowli karpia, zarówno wielkopowierzchniowej, jak i amatorskiej, na obiektach o powierzchni kilku hektarów. Jest dedykowana do żywienia kroczka karpia, jednak z powodzeniem można ją również zastosować w karmieniu nieco podrośniętego narybku.

Produkt łączy wieloletnie doświadczenie De Heus w żywieniu zwierząt z wiedzą akademicką oraz doświadczeniami płynącymi ze współpracy z hodowcami. Zastosowanie wyselekcjonowanych surowców i ich odpowiedniej kompozycji jest gwarancją bardzo wysokiej strawności - wyniki badań prowadzonych w Katedrze Rybactwa Śródlądowego i Akwakultury Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu potwierdzają współczynnik pokarmowy FCR zbliżony do wartości 1,5.

  • Wysoka stabilność w wodzie pozwalająca na efektywne wykorzystanie paszy, praktycznie bez strat
  • Pasza pełnoporcjowa o odpowiednim bilansie białka i tłuszczu, uzupełniona o mikro- i makroelementy oraz witaminy
  • Podwyższa przeżywalność oraz odporność na choroby
  • Wpływa na opłacalność prowadzonej hodowli
  • Pozwala istotnie ograniczyć nakład pracy i ilość materiału paszowego zadanego na stawy

Ślimaki. Żywienie dla smakoszy

W żywieniu ślimaków wykorzystywane są z reguły rzepik, koniczyna i jarmuż, którymi zwierzęta są skarmiane na początkowym etapie chowu. Pasze suche są włączane stopniowo, a tucz właściwy opiera się już wyłącznie na bazie paszy.

Pasza tuczowa dla ślimaków od De Heus jest produktem odpowiednio zbilansowanym i pokrywającym zapotrzebowanie zwierząt na energię i składniki mineralne. Jej struktura jest właściwie dostosowana, by pozwolić na swobodne skarmiane. Zawiera 17% białka i wapń na poziomie 11,4%. Pozwala osiągnąć satysfakcjonujące wyniki hodowlane i odpowiednie walory kulinarne mięsa.   

W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie rynku

Polska jest jednym z czołowych eksporterów ślimaków w Europie – krajowe hodowle produkują głównie z myślą o rynku francuskim, włoskim, hiszpańskim czy belgijskim. Popyt na ślimaki wzrasta także w naszym kraju, co sprawia, że hodowla tych zwierząt staje się coraz bardziej popularna, zwłaszcza, że wymagania w stosunku do potencjalnych zysków są stosunkowo niewielkie.

Szczególnie cenione pod kątem kulinarnym są dwa gatunki – wolno żyjący w Polsce winniczek, czyli Helix pomatia oraz hodowlany Helix aspersa. Właściwa hodowla trwa w okresie od przełomu lutego i marca do końca września, a dzienny czas pracy przy ślimakach jest określany na poziomie 40-45 minut (dłużej w przypadku reproduktorów, jednak czas mieści się w przedziale 2-3 godzin).

Stosunkowo niewielkie wymagania i niska pracochłonność sprawiają, że hodowla ślimaków stanowi dobre uzupełnienie głównego profilu hodowlanego gospodarstw lub pomysł na samodzielny biznes rolny.


Przyczyniamy się do rozwoju

sektora akwakultury. Dziś, jutro i w przyszłości.

Rozwiązania biznesowe

Jakość mięsa, mleka i jaj zależy od tego, jak dobrze żywione są zwierzęta i dlatego produkujemy z myślą o ich potrzebach i najlepszych wynikach. Jednocześnie chcemy, żebyś mógł w pełni skupić się na tym, co robisz najlepiej, czyli na hodowli, więc oferujemy Ci wszechstronne wsparcie w rozwoju Twojego biznesu.

Więcej o naszych rozwiązaniach biznesowych