Home / Pasze - linie produktowe / Pasza dla ślimaków

Pasza dla ślimaków

Polska jest jednym z czołowych eksporterów ślimaków w Europie – krajowe hodowle produkują głównie z myślą o rynku francuskim, włoskim, hiszpańskim czy belgijskim. Popyt na ślimaki wzrasta także w naszym kraju, co sprawia, że hodowla tych zwierząt staje się coraz bardziej popularna, zwłaszcza, że wymagania w stosunku do potencjalnych zysków są stosunkowo niewielkie.

Szczególnie cenione pod kątem kulinarnym są dwa gatunki – wolno żyjący w Polsce winniczek, czyli Helix pomatia oraz hodowlany Helix aspersa. Właściwa hodowla trwa w okresie od przełomu lutego i marca do końca września, a dzienny czas pracy przy ślimakach jest określany na poziomie 40-45 minut (dłużej w przypadku reproduktorów, jednak czas mieści się w przedziale 2-3 godzin).

Warunki hodowli

Zaplecze hodowlane obejmuje:

- budynek lub pomieszczenie z przeznaczeniem na rozród ślimaków,

- foliowe tunele dla etapu tuczu wstępnego,

- pole hodowlane na potrzeby tuczu właściwego.

Szacunkowo, na potrzeby hodowli dającej finalnie 10 ton ślimaków, wymagane jest pole o powierzchni ok. 30 arów i pomieszczenie o powierzchni ok. 30-40 m2.

Czynniki, na które należy zwrócić uwagę to sprawny system grzewczy, wentylacyjny i nawadniający. Temperatura w pomieszczeniu, w którym reprodukuje się ślimaki nie powinna przekraczać 30°C, a optymalna - na poziomie 16-22°C jest wpierana przez obecność wapna w glebie. Wilgotność powinna być utrzymywana na stałym poziomie 75-85%, a codzienne zraszanie zapewnia właściwą produkcję śluzu, który jest coraz bardziej cenionym surowcem w przemyśle kosmetycznym. Naturalne oświetlenie i zapewnienie ślimakom długiego dnia wspiera rozmnażanie.

Stosunkowo niewielkie wymagania i niska pracochłonność sprawiają, że hodowla ślimaków stanowi dobre uzupełnienie głównego profilu hodowlanego gospodarstw lub pomysł na samodzielny biznes rolny.

Zbilansowana pasza

W żywieniu ślimaków wykorzystywane są z reguły rzepik, koniczyna i jarmuż, którymi zwierzęta są skarmiane na początkowym etapie chowu. Pasze suche są włączane stopniowo, a tucz właściwy opiera się już wyłącznie na bazie paszy.

Pasza tuczowa dla ślimaków od De Heus jest produktem odpowiednio zbilansowanym i pokrywającym zapotrzebowanie zwierząt na energię i składniki mineralne. Jej struktura jest właściwie dostosowana, by pozwolić na swobodne skarmiane. Zawiera 17% białka i wapń na poziomie 11,4%. Pozwala osiągnąć satysfakcjonujące wyniki hodowlane i odpowiednie walory kulinarne mięsa.   

Niniejsza witryna internetowa wykorzystuje pliki cookie

Wszystkie witryny internetowe firmy De Heus wykorzystują pliki cookie i porównywalne technologie. Stosujemy funkcjonalne pliki cookie, aby zadbać o prawidłowe i bezpieczne działanie naszych witryn, jak również analityczne pliki cookie w celu zapewnienia jak największego komfortu użytkowania. Marketingowe pliki cookie są zapisywane na urządzeniu, aby umożliwić wyświetlanie informacji dopasowanych do preferencji użytkownika zamiast informacji ogólnych.

Klikając przycisk „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie wszystkich plików cookie. Możesz również kliknąć przycisk „zmień ustawienia plików cookie”, aby zmienić preferencje.
Więcej informacji na temat plików cookie można znaleźć w zasadach dotyczących plików cookie firmy De Heus.