Home / Rozwiązania żywieniowe / Żywienie trzody chlewnej / Żywienie tuczników / APŻ

APŻ

APŻ Żywienie na mokro to metoda żywienia świń, wykorzystująca odpady w postaci produktów ziemniaczanych (np. pulpa, frytki, puree), pszenicznych (np. płynna skrobia pszenna), mleczarskich (np. serwatka) tłuszczowych, surowców suchych, wywarów. Obecnie w Polsce funkcjonuje ok. 100 ferm z takimi instalacjami, z czego De Heus obsługuje ponad 50.

Płynne żywienie świń jest wąskim i ściśle wyspecjalizowanym obszarem doradztwa żywieniowego. Dlatego w De Heus działa zespół specjalistów ds. płynnego żywienia, który na co dzień doradza rolnikom w efektownym prowadzaniu hodowli świń w tym systemie.

Akademia Płynnego Żywienia to unikatowy projekt firmy De Heus, skierowany do hodowców trzody chlewnej, stosujących lub planujących wdrożenie instalacji do żywienia trzody chlewnej na mokro. Zainicjował ją wyjazd największych polskich hodowców trzody chlewnej, praktykujących mokre żywienie na początku roku 2013 do Holandii.