„Biznes z jajem”

11 grudnia 2015
-
3 minuty

„Biznes z jajem” to cykl spotkań warsztatowych dla hodowców nioski towarowej oraz osób zainteresowanych tematyką produkcji jaj. Po Nowym Sączu, kolejne spotkania odbyły się w Chamsku, Modrzycy oraz w Kórniku. 

Spotkanie przeprowadzono w dwóch częściach: teoretycznej oraz warsztatowej. Grzegorz Torzyński - kierownik produktu ds. drobiu omówił okres przejściowy u kur nieśnych, Kamil Witkowski – specjalista ds. drobiu przedstawił elementy umiejętnej kalkulacji kosztów produkcji, a Przemysław Przybylak – specjalista ds. drobiu poruszył temat struktury pasz dla niosek, omawiając wady i zalety pasz o różnych strukturach.

Podczas części warsztatowej, uczestnicy oceniali organoleptycznie strukturę pasz sypkich. Sprawdzali jej barwę, zapach, udział zanieczyszczeń, rozmiar. Badali także praktyczną ocenę struktury pasz przy użyciu ręcznych przesiewaczy terenowych lub w sposób profesjonalny z zastosowaniem przemysłowego przesiewacza paszowego. 

Więcej zdjęć dostępnych jest tutaj.