Zalety rzepaku

21 kwietnia 2017
-
3 minuty

U producentów jaj rzepak wzbudza złe skojarzenia. Niepotrzebnie, bo teoria o nieprzyjemnych zapachu jaj od kur żywionych paszą z rzepakiem jest już nieaktualna. Produkty rzepakowa mają wiele zalet, ale wciąż są niedoceniane przez hodowców.

Za nieprzyjemny rybi zapach jaj odpowiada związek chemiczny – prekursory trójmetyloaminy (TMA).

Jest to jedna z substancji antyżywieniowych produktów rzepakowych.

U kur ras białych TMA jest rozkładana do prostych nieszkodliwych związków.

Natomiast kury brązowe nie wytwarzają enzymu utleniającego TMA. Substancja odkłada się u nich w żółtkach jaj i powoduje wspomniany rybi zapach.

W ostatnim czasie firmy genetyczne udoskonaliły kury brązowe,

które mają już sprawny mechanizm enzymatyczny, skutecznie unieszkodliwiający TMA. Impulsem do odpowiedniej selekcji była świadomość żywieniowych i ekonomicznych zalet produktów rzepakowych.

Dziś więc hodowcy bez obaw mogą sięgać po produkty rzepakowe, które mają wiele zalet:

  • zawierają dobrej jakości białko i sporo włókna, które odgrywa ważną rolę w żywieniu
  • mogą wnosić do paszy wartościowy olej
  • są bogatym źródłem wapnia i fosforu w łatwo przyswajalnej dla ptaków formie