Młoda polska gęś owsiana

03 lipca 2017
-
2 minuty

W dobie rozwoju dużych ferm produkcyjnych mniejsi producenci muszą szukać alternatywnych rozwiązań. Może to być gęś owsiana.

Tuszki „Młodych polskich gęsi owsianych” są bardzo dobrze wyrośnięte. Mięso jest sprężyste i zawiera dużo białka.

Ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin,  mięso można uznać za ,,żywność funkcjonalną”,  czyli taką, która pozytywnie wpływa na organizm człowieka. W tym przypadku obniża ona poziom niepożądanego cholesterolu w krwioobiegu.

Potencjał biznesowy gęsi owsianej

,,Młoda polska gęś owsiana” cieszy się uznaniem w kraju i za granicą – w szczególności w Niemczech. Może ona zostać eksportowym sukcesem oraz jednym z rozwiązań produkcyjnych dla drobnych gospodarstw rolnych. A to ze względu na tradycyjny system chowu tych zwierząt.

Obecnie Polska jest największym eksporterem gęsiny w Europie, a chów gęsi owsianej staje się coraz bardziej opłacalny.

Niestety, naszą gęś owsianą powoli wypiera węgierska gęś kukurydziana. Aby temu zapobiec, hodowcy powinni produkować towar wysokiej jakości i według zaleceń – właśnie takiego produktu oczekuje konsument.

Hodowla gęsi owsianej

Nazwa chowu pochodzi od niełuskanego owsa, którym powinny być karmione gęsi owsiane podczas końcowego etapu tuczu.

Prowadzenie stada gęsi owsianej nie jest skomplikowane. Chów trwa do 16-17 tygodnia życia ptaków, aż osiągną one odpowiednią wagę. Dla gąsiorów jest to 6,5-7,5 kg, a dla gęsi 5-5,5 kg.

O dobrej jakości mięsa decyduje skarmianie zielonki oraz korzystanie z pastwisk już w czasie późnego odchowu.

Wprowadzanie we wcześniejszych fazach wychowu ziarna owsa i zielonek przygotowuje gęsi do trzytygodniowego żywienia wyłącznie tym zbożem. Tucz owsem rozpoczyna się w 13-14 tygodniu życia, co najmniej trzy tygodnie przed ubojem.

Gęś owsiana - co warto wiedzieć:

Każdy hodowca, który prowadzi produkcję ,,Młodej polskiej gęsi owsianej” pod konkretną ubojnię musi przestrzegać okresów skarmiania i może podlegać audytom w trakcie cyklu.