Co ma wpływ na pobranie paszy?

10 lipca 2017
-
3 minuty

O sukcesie finansowym decydują wyniki tuczu. Czasami, pomimo naszych starań, pobranie paszy jest nieprawidłowe. A to oznacza gorsze wyniki i mniejszy zysk. Dziś o tym, co wpływa na gorsze pobranie.

Każdy tucz wymaga pewnych założeń.

To one decydują o tempie tuczu, czy ponoszonych kosztach. Do wyboru mamy dwie drogi:

  • krótki tucz z maksymalnie dużymi przyrostami dziennymi,
  • dłuższy tucz i niższe koszty otrzymania gotowej mieszanki paszowej, a w efekcie większy zysk.

W zależności od obranej drogi, podstawą tuczu jest krzywa żywienia. Decyduje ona o tempie wzrostu i pobraniu paszy. W Polsce limitowane żywienie spotyka się głównie na fermach z płynnymi instalacjami. W żywieniu na sucho przeważa żywienie ad-libitum (do woli).

Zwierzęta pobierają tyle paszy, ile potrzebują do uzyskania maksymalnej produktywności. Co jednak, gdy pobranie jest nieprawidłowe? Przyczyn może być kilka:

·                   Genetyka

Krzywą żywienia można dopasować do poszczególnych ras i ich potrzeb. W drodze selekcji genotypowej potrafimy dziś wpływać na oczekiwany parametr zużycia paszy, przyrosty czy parametry poubojowe.

·                   Status zdrowotny stada

Zwierzęta chore, z podwyższoną temperaturą ciała jedzą mniej. Dzięki temu możemy zauważyć chore zwierzę i w porę zareagować.

·                   Temperatura otoczenia

Zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura wpływają na pobranie paszy. W niskiej temperaturze zwierzęta potrzebują więcej energii, pobierają więcej paszy, ale nie przekłada się to na przyrosty. Im mniejsze zwierzęta, tym bardziej wrażliwe. Przy stopniowym wzroście temperatury spożycie paszy spada drastycznie. Widać to przy tzw. stresie cieplnym. Wrażliwość zwierząt na stres cieplny rośnie wraz ze wzrostem masy ciała.

·                   Pasza

Pasza dla świń powinna być dobrze zbilansowana i dostosowana do konkretnej grupy żywieniowej. Zwracajmy uwagę na stosunek białka do energii, bilans aminokwasowy, ilość włókna, tłuszczu czy stosunek wapnia do fosforu. Ważny jest także współczynnik smakowitości paszy.

·                   Stały dostęp do wody!

Woda jest najtańszą paszą i często niedocenianym czynnikiem limitującym pobranie. Zadbajmy o stały dostęp do niej – na dany smoczek musi przypadać określona liczba zwierząt. Pamiętajmy też o odpowiednim ciśnieniu i temperaturze – zbyt niska wpływa na wyższe zapotrzebowanie energetyczne.

Warto brać pod uwagę także płeć, zagęszczenie, regulację karmników, ich rodzaje oraz właściwe ustawienie w kojcu, dopływ świeżego powietrza, wentylację.