Home / Rozwiązania żywieniowe / Żywienie bydła / Żywienie bydła przyzagrodowego / Byk

Byk

Byk

Bydło ras mięsnych oraz ras pochodzących ze skrzyżowania ras mlecznych z mięsnymi charakteryzuje się wysokim potencjałem wzrostu. Zwłaszcza osobniki męskie potrafią w doskonały sposób wykorzystać paszę, uzyskując tym samym świetne wyniki produkcyjne.

Wychodząc naprzeciw wymaganiom bydła opasowego eksperci firmy De Heus opracowali linię pasz MasterBull z formułą HerbaVit.

HerbaVit

Kompleks ziołowy, pobudzający apetyt oraz wykorzystanie paszy przez opasy. Działa również uspokajająco na zwierzęta poprzez zwiększenie wydzielania „hormonu szczęścia”, który obniża poziom agresji.

Program MasterBull

Pozwala w sposób precyzyjny zbilansować dawkę pokarmową dla poszczególnych grup wagowych zwierząt i tym samym maksymalnie wykorzystać składniki pokarmowe paszy.

Czy wiesz, że...

  • byczki powstałe ze skrzyżowania rasy mlecznej z mięsną mogą mieć lepsze przyrosty niż byczki czystej rasy mięsnej;
  • mięso uzyskiwane od bydła, pochodzącego ze skrzyżowania ras mlecznych z mięsnymi może konkurować z wołowiną pochodzącą od ras mięsnych;
  • opasy wraz z wiekiem mają coraz większe wymagania energetyczne, potrzebując jednocześnie mniej białka;
  • bydło opasowe, ze względu na wolniejsze trawienie paszy niż krowy mleczne, jest w stanie wykorzystać paszę o gorszych parametrach;
  • nie powinno się podawać opasom pasz śpleśniałych, zgniłych lub porażonych grzybami. Wpływa to negatywnie na zdrowotność i wzrost zwierząt;
  • byczki będą zdecydowanie mniej agresywne jeśli usunie się im rogi;
  • rogi najlepiej usuwać poprzez wypalanie zarodków rogów (dekornizacja). Jest to sposób, cechujący się najmniejszą liczbą powikłań i problemów dla cieląt. Im wcześniej rogi zostaną usunięte tym lepiej. Dekornizacja nie jest tak brutalna jak obcinanie poroża piłką, szlifierką czy linką.