Home / Co warto wiedzieć o jajkach?

Co warto wiedzieć o jajkach?

- Dane GUS wskazują, że polskie kury zniosły w 2019 r. ponad 12 mld jaj konsumpcyjnych! W produkcji jajek przodują zwłaszcza Wielkopolska i Mazowsze, które odpowiadają łącznie za ponad 53% pogłowia niosek w kraju. Wielkopolskie kury są również rekordowo wydajne, znosząc rocznie średnio 274 jaja na sztukę, przy ogólnopolskiej średniej na poziomie 220 sztuk.

Co warto wiedzieć o jajkach?

Dane liczbowe są imponujące, ale w kwestii żywności ważniejsza jest jakość. Jajka dostępne na rynku różnią się od siebie m.in. kształtem, kolorem skorupki i żółtka, a także rozmiarami. Na tak dużą różnorodność składa się wiele czynników, w tym genetyka i  wiek kury, rodzaj zadawanej paszy oraz warunki utrzymania.   

Po czym poznać dobre jajka? 

Z punktu widzenia konsumenta, istotne są szczególnie czynniki takie jak data ważności i system chowu kur. Termin przydatności do spożycia w przypadku jaj to średnio 28 dni od daty zapakowania. Należy również pamiętać o przechowywaniu jajek w odpowiednich warunkach, czyli w obniżonej (niższej niż pokojowa) temperaturze.

System chowu niosek jest oznaczony numerycznie na każdym jajku w opakowaniu. Co oznacza każdy z nich?

0 – jaja z chowu ekologicznego,
1 – z chowu na wolnym wybiegu,
2 – z chowu ściółkowego,
3 – z chowu klatkowego.

Pozostałe symbole w oznakowaniu jajka to odpowiednio: kraj pochodzenia, kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności i numer konkretnej fermy. To istotne, bo pozwala na szybką reakcję i namierzenie konkretnej partii jaj np. w razie wykrycia zakażenia Salmonellą.

Według badań domu badawczego Mands, przeprowadzonych na zlecenie firmy De Heus, 33% Polaków wybiera jajka od kur z wolnego wybiegu, czyli tzw. „jedynki”. Na drugim miejscu znajdują się jajka wiejskie – bez oznaczenia, kupowane bezpośrednio od rolnika. Takie jaja kupuje 22% badanych, którzy w swoim wyborze kierują się walorami smakowymi i przekonaniem o „szczęśliwości” tak hodowanych kur. Przekonuje ich zwłaszcza bardziej intensywny kolor żółtka, uznawany za przejaw wyższej jakości jajka. Najchętniej wybierane przez konsumentów są także jajka o beżowej skorupce, choć jej kolor nie ma wpływu na jakość, bo wynika wyłącznie z genetyki kury.

Jajeczne mity

Wokół produkcji jaj narosło wiele mitów i niedomówień. Jednym z nich jest przekonanie o stosowaniu antybiotyków w żywieniu kur niosek. Poza wyjątkiem, jaki stanowi przypadek zachorowania w stadzie, stosowanie antybiotyków w hodowli jest zakazane polskim prawem. Jaja od chorych kur nie trafiają do sprzedaży.

Wspomniane wybarwienie żółtka nie zależy od sposobu chowu niosek, jak się powszechnie przyjmuje a od żywienia opartego na zbożach, w których – tak jak np. w kukurydzy – kryją się naturalne barwniki wpływające na kolor żółtka. Sposób żywienia przekłada się nie tylko na jakość, ale również na masę produkowanych jaj.

Walory żywieniowe i kulinarne jajek zależą w dużym stopniu od sposobu żywienia kury. Najlepsze jajka pochodzą od niosek, które jedzą paszę bogatą w składniki mineralne, dostosowaną do ich wieku oraz zbilansowaną pod względem białka, aminokwasów, energii metabolicznej. Istotny jest również poziom wapnia i witamin: A, E oraz z grupy B, w tym kwasu foliowego i pantotenowego. Dieta musi oczywiście iść w parze z zapewnieniem zwierzętom komfortowych warunków bytowych. Takie połączenie wpływa na wysoką jakość produktu końcowego

– komentuje Paweł Michalski, kierownik produktu ds. drobiu z De Heus.

A jak powstaje jajko?

Sprawdźcie sami:

 

Jajka – na zdrowie! 

Kurze jaja przede wszystkim bogate źródło białka i to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają spore ilości witaminy A, E, D, B12 i K. Dostarczają także dawkę potasu, wapnia i żelaza. Najwięcej wartości odżywczych posiada jajko ugotowane na miękko i lub w formie lekko ściętej jajecznicy. Smacznego!

Sprawdź, jak żywić nioski, by uzyskać najlepsze wyniki!

 

Niniejsza witryna internetowa wykorzystuje pliki cookie

Wszystkie witryny internetowe firmy De Heus wykorzystują pliki cookie i porównywalne technologie. Stosujemy funkcjonalne pliki cookie, aby zadbać o prawidłowe i bezpieczne działanie naszych witryn, jak również analityczne pliki cookie w celu zapewnienia jak największego komfortu użytkowania. Marketingowe pliki cookie są zapisywane na urządzeniu, aby umożliwić wyświetlanie informacji dopasowanych do preferencji użytkownika zamiast informacji ogólnych.

Klikając przycisk „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie wszystkich plików cookie. Możesz również kliknąć przycisk „zmień ustawienia plików cookie”, aby zmienić preferencje.
Więcej informacji na temat plików cookie można znaleźć w zasadach dotyczących plików cookie firmy De Heus.