Co czeka producentów trzody w 2021 roku?

26 stycznia 2021
-
2 minuty

Branża produkcji żywności cały czas odczuwa skutki pandemii Covid-19 oraz łączących się z nią ograniczeń, zwłaszcza w sektorze HoReCa. Dodatkowo towarzyszą nam przypadki chorób zakaźnych atakujących zwierzęta, coraz większe wymagania Komisji Europejskiej, rosnące wymagania środowiskowe i zmieniające się preferencje konsumentów. Rok 2020 był rokiem niepewności i obaw. Jaki będzie kolejny? Co czeka producentów trzody w 2021 roku?

Mimo, że rok 2020 dla branży trzodowej zaczął się dobrze, pandemia wpłynęła również na ten rynek. Obecnie cena żywca i prosiąt jest niska, sprzedaż mała, a produkcja na granicy opłacalności. Sytuacji nie poprawia także panujący ASF. Część hodowców wstrzymała hodowle i czeka na lepsze czasy.

- Istnieje spora szansa, że hodowcy, którzy jakiś czas temu zakupili prosiaka w cenie 140-170 zł niedługo zarobią. Wiele chlewni stoi bowiem pustych, może więc zacząć brakować towaru i cena powinna wzrosnąć – mówi Ryszard Raczyński, kierownik działu trzody chlewnej De Heus.

Jakie wyzwania stoją przed branżą?

Z pewnością wyzwaniem na najbliższe miesiące jest utrzymanie się na rynku. Jak to zrobić. Cykl zamknięty i uniezależnienie się od drogiego, importowanego warchlaka to dobra recepta na poprawę sytuacji. Wówczas hodowla będzie bardziej opłacalna i stabilna. Dlatego zachęcamy hodowców do przejścia na cykl zamknięty. Warto przerobić tuczarnie na pomieszczenia dla loch i produkować swoje prosięta. W De Heus mamy programy i wiedzę, by wesprzeć hodowców w szukaniu rezerw oraz pola do optymalizacji. Jesteśmy także przygotowani na nowe restrykcje związane z ograniczaniem antybiotyków i tlenku cynku - mówi Raczyński.

Jak poradzić sobie w obecnych czasach?

Niewątpliwym wyzwaniem dla całej branży produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego ostatnich i kolejnych lat są zmieniające się preferencje konsumentów, wzrost ich świadomości oraz chęć do spożywania produktów polskich i wysokiej jakości. Dlatego coraz istotniejszą rolę odgrywają certyfikaty jakości.

Jakość żywności, a co się z tym wiąże bezpieczeństwo całego procesu produkcji, zyskuje na względach Polaków, co bardzo cieszy. Dziś ogromną rolę odgrywają certyfikaty, które są gwarantem jakości, więc i bezpieczeństwa żywności. Jednakże trzeba pamiętać, że starania o najwyższą jakość produktów spożywczych to efekt pracy wielu ogniw. Smaczne i zdrowe jaja, mięso czy nabiał to owoce ciężkiej pracy wielu osób, całego łańcucha produkcji – mówi Adam Zaleski, dyrektor generalny De Heus.

Ochrona środowiska

Ochrona środowiska to coraz bardziej istotny aspekt rynkowy, biznesowy i społeczny. Unia Europejska podkreśla konieczność utrzymania wysokich standardów jakościowych w zakresie ekologii i ochrony środowiska, czego dowodem są kolejne legislacje. Dla polskiego rolnictwa jest to z jednej strony szansa na otrzymanie dofinansowań oraz bycie konkurencyjnym na europejskim rynku, z drugiej zaś wyzwanie, polegające na dostosowaniu hodowli zarówno do polskich jak i unijnych przepisów i dyrektyw.


Przed nami kolejny rok pełen wyzwań. Zaczynamy go z nadal trwającą pandemią Covid-19, która, mam nadzieję, ze względu na masowe szczepienia, będzie powoli wygasać, abyśmy i społecznie, i biznesowo mogli zacząć funkcjonować normalnie. Mimo to, działamy z pełnym zaangażowaniem, produkując paszę i nieustannie współpracując z hodowcami, oczywiście w reżimie sanitarnym. Poza walką ze skutkami pandemii, nieustająco wyzwaniami dla naszej branży są m.in. poszukiwania alternatywnych źródeł białka oraz zwiększone zastosowanie krajowych źródeł białka i soi, pochodzącej ze zrównoważonych upraw. Ponadto, dla nas jako firmy, najbliższe miesiące będą bardzo intensywne, także ze względu na połączenie z firmą Golpasz. Dzięki połączeniu wiedzy, doświadczenia i możliwości obu firm, będziemy mogli jeszcze lepiej rozwijać polski przemysł produkcji żywności, dbając przy tym o wyniki naszych klientów, jakość produktów, żywca, jaj i mleka oraz o środowisko naturalne -
mówi Zaleski.

Jakość żywności, a co się z tym wiąże bezpieczeństwo całego procesu produkcji, zyskuje na względach Polaków, co bardzo cieszy. Dziś ogromną rolę odgrywają certyfikaty, które są gwarantem jakości, więc i bezpieczeństwa żywności. Jednakże trzeba pamiętać, że starania o najwyższą jakość produktów spożywczych to efekt pracy wielu ogniw. Smaczne i zdrowe jaja, mięso czy nabiał to owoce ciężkiej pracy wielu osób, całego łańcucha produkcji – mówi Adam Zaleski, dyrektor generalny De Heus.

Ochrona środowiska